• BIST 10274.96
  • Altın 2413.146
  • Dolar 32.2664
  • Euro 34.8187
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Yahudi yerleşim politikası uluslararası hukuka aykırı

Yahudi yerleşim politikası uluslararası hukuka aykırı
Avrupalı diplomatlar İsrail'e tepki gösterdi: Yahudi yerleşim politikası uluslararası hukuka aykırı

AB diplomatik temsilcisi ve AB ülkeleri misyon başkanları, ortak açıklamayla İsrail'in Yahudi yerleşim politikası, Filistinlilere yönelik zorla göç dayatması, evleri tahliye etmesi, yıkması ve el koymasının uluslararası hukuka göre yasa dışı olduğunu bildirdi.

Kudüs ve Ramallah'taki Avrupalı diplomatik temsilciler, İsrail'in Yahudi yerleşim politikası, Filistinlilere yönelik zorla göç dayatması, evleri tahliye etmesi, yıkması ve el koymasının uluslararası hukuka göre yasa dışı olduğunu belirtti.

AB diplomatik temsilcisi ve AB ülkeleri misyon başkanlarınca yapılan ortak yazılı açıklamada, İsrail makamlarının, 29 Haziran'da işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Silvan Mahallesi'nin El-Bostan bölgesinde Filistinlilere ait bir dükkanı yıktığı, bölgede yıkım tebligatı gönderilen binalar olduğu ve halihazırda 20 evin yıkım tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu ifade edildi.

El-Bostan bölgesinde binden fazla Filistinlinin evlerine yönelik yıkım tehlikesi olduğu aktarılan açıklamada, bunlara ek olarak İsrail Yüksek Mahkemesinin 2 Ağustos'ta Şeyh Cerrah Mahallesi'nde evlerinden tahliye edilmek istenen 27 aileden 4'ünün itiraz talebini kabul edip etmeyeceğinin belli olacağı kaydedildi.

Tahliye iddialarının temelini oluşturan İsrail yasalarının işgalci güç olarak İsrail'i, bölgedeki halkı koruma yükümlülüğünden kurtarmadığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İsrail'in Yahudi yerleşim politikası uluslararası hukuka göre yasa dışıdır. Tek taraflı bir uygulamadır. Zorla göç dayatması, evlerin tahliye edilmesi, yıkılması ve el konulması da böyledir. Bu uygulamalar, bölgede gerginliği tırmandırıyor; şiddeti ve insani sıkıntıları artırıyor. İsrail makamlarının bu uygulamaları hemen durdurması, Filistinlilere inşaat için gerekli izinleri vermesi gerekiyor."

Açıklamada ayrıca AB'nin iki devletli çözümden yana olduğu hatırlatıldı.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te, Mescid-i Aksa'nın güneyinde yer alan Silvan Mahallesi stratejik önemiyle dikkati çekiyor.

Mahallenin Batın El Hava bölgesinde sayıları 86'yı bulan Filistinli aileden toplam 725 kişi, El-Bostan bölgesinde de 1550 kişi İsrail'in yıkım ve tehcir politikaları nedeniyle evlerini kaybetme tehdidiyle karşı karşıya.

İsrail, Batın El Hava'da Filistinlilere ait bazı evlerin "Yahudilere ait araziye" inşa edildiği iddiasıyla boşaltılmasını istiyor.

El-Bostan bölgesinde ise bazı evleri ve dükkanları "imar izni" olmadığı gerekçesiyle yıkmayı planlıyor.

Filistinliler, Mescid-i Aksa'nın güneyinde yer alması ve çok sayıda Filistinliye ev sahipliği yapması nedeniyle Silvan'ın İsrail tarafından hedef alındığını dile getiriyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89