• BIST 8718.11
  • Altın 2246.154
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1959
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

Umreye giden Doğu Türkistanlı Hamidullah Veli Mekke'de gözaltına alındı: Çin iadesini istiyor

Umreye giden Doğu Türkistanlı Hamidullah Veli Mekke'de gözaltına alındı: Çin iadesini istiyor
Uygur kökenli İslam Alimi Hamidullah Veli, Suud polisi tarafından Mekke'de gözaltına alındı.

Referans Medya

Türkiye'de ,ikamet eden ve 9 ay önce umre ziyareti için Suudi Arabistan’a umreye giden Hamidullah Veli'nin 20 Kasım günü gözaltına alındığı açıklandı. Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği tarafından yapılan açıklamada Türkiye'de süresiz ikamet alan Hamidullah Veli'nin virüs yasakları nedeniyle Suudi Arabistan'da mahsur kaldığı ve bu süreç içerisinde vize süresinin bittiği bilgisine yer verildi. 

7e28ba4a-33b7-4578-8b1e-d6f1a3f9ec50.jpg

Çin gizli servisi peşine düştü

Uygur Türkleri tarafından sevilen ve saygı duyulan biri isim olduğu belirtilen Veli'nin Suudi Arabistan'da Uygurlara yönelik yaptığı konuşmaların Pekin'i rahatsız ettiği ve Çin istihbaratının Uygur alimi yakın takibe aldığı kaydedildi. Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği, gözaltına alınan Uygur alimin Çin'e iade edilme riskinin bulunduğunu ve böyle bir şeyin gerçekleşmesi durumunda Hamidullah Veli'nin toplama kamplarına kapatılacağı ve işkence edilerek öldürüleceği hatırlatmasında bulundu.

Referans Medya'ya konuşan dernek yetkilileri, Suudi makamların Hamidullah Veli'yi geldiği ülke olan Türkiye’ye göndermesini istedi. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığını'da Hamidullah’ın bu konuda girişimde bulunmaya çağırdı.

Çin'de 2 kez tutuklandı

Middle East Eye'da yer alan habere göre Hamidullah Veli, Türkiye'ye gelmeden önce 2 kez Çin makamlarınca tutuklandı. Yakalanmadan önce Veli'nin Çin'e iade endişesini dile getirdiği ve toplama kamplarına gönderilme korkusunu ifade ettiği belirtiliyor. Çin'de tutuklanma nedeni İslami ilimler konusunda yaptığı konuşmalar olan Veli'nin Suudi Arabistan'da yaptığı sohbetlerin Çin'i kızdırdığı vurgusu var. Hamidullah Vaili, Middle East Eye haber sitesine yaptığı açıklamada, Çin Büyükelçiliği'nin Suudi Arabistan'a kendisini sınır dışı etmesi konusunda baskı yaptığını söyledi ve bu nedenle İstanbul'a dönmek için tutuklanma endişesiyle havalimanına gidemediğini anlattı. 

Suudi Arabistan, Mısır ve BAE yönetimleri Pekin'le anlaştı

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında BBC News kanalı, Suudi Arabistan ve Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Uygurları Çin'e geri gönderme konusunda Pekin'le işbirliği anlaşması yaptığını açıkladı. 

New York Times'a sızan Çin belgelerinde, Çin'in yeniden eğitim kamplarını nasıl yönettiğini ve Sincan eyaletindeki Uygur nüfusunun kitlesel gözetimini nasıl gerçekleştirdiği haber konusu oldu.

Aynı belgelerde Çin'in yurtdışında olan yaklaşık 6.000 Uygur'u nasıl tespit ettiğine ve yakın takibine ilişkin bilgilere yer alıyor. Bu yönde Çin istihbaratına geniş yetki tanındı. 

Riyad yönetiminin yakın geçmişte 5 Uygur Müslümanı Çin'e teslim ettiği yine kaydediliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89