• BIST 8718.11
  • Altın 2248.012
  • Dolar 32.3309
  • Euro 35.1876
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C

Türkiye'nin ikinci Cem Uzan vakası! Ayakkabı boyacılığından holding patronluğuna yükselmişti

Türkiye'nin ikinci Cem Uzan vakası! Ayakkabı boyacılığından holding patronluğuna yükselmişti
Hakkında tefecilik ve kara para aklamaktan gözaltı kararı çıkarılan holding patronu yurt dışına kaçtı.

Referans Medya

Geçmişinde ayakkabı boyacılığı yaptığını söyleyen ve ismini havayolu şirketi Bora Jet'i satın alması ile duyuran Sezgin Baran Korkmaz'ın sahibi olduğu SBK Holding ve 6 şirketinde usulsüz işlem tespit edildi. 

Hakkında gözaltı kararı çıkarılan Sezgin Baran Korkmaz'ın 5 Aralık günü İstanbul Havalimanı dış hatlar terminalinden Türkiye'yi terk ettiği ortaya çıkarken olay ikinci Cem Uzan hadisesi olarak yorumlandı.

06ut2hhi.jpg

132 milyon dolarlık kara para trafiği

 İstanbul'dan tarifeli uçakla çıkış yaptığı ortaya çıkan SBK Holding patronu ile ilgili hazırlanan, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı raporunda, 132 milyon dolar kara para aklandığını bilgisi paylaşıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, SBK Holding ve alt şirketlerinde yönetici olan 19 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin İstanbul merkezli 4 ilde düzenlediği operasyonlarda şüphelilerden 11'i gözaltına alınırken Korkmaz'ında aralarında bulunduğu 8 şüphelinin kaçtığı belirtildi.

Gözaltına alınan şahıslardan 1’i tutuklanırken 10’u adli kontrol şartıyla serbest kaldı.

Ayakkabı boyacılığından holding patronluğuna 

Ticari hayat öyküsünün ayakkabı boyacılığı ile başladığını anlatan Sezgin Baran Korkmaz'ın uzun yıllardır tefecilik, uluslararası niteliğe sahip kara para aklama gibi bir çok alanda faaliyet yürüttüğü öğrenildi.

Hürriyet gazetesinden Toygun Atilla, SBK Holding ve Sezgin Baran Korkmaz için kritik olaylar dizesinin Eylül 2018’de Kingston kardeşler ve Lev Aslan Dermen (Levon Termendzhya) ABD’de FBI tarafından yakalanıp tutuklandığında başladığını belirtiyor.

Toygun Atilla'nın haberinde ABD’li savcıların yakalanan şahıslara ait Türkiye’de finansal varlık ve yatırımların bulunduğunu tespit etti. Bu yatırımlardan en önemlisi ise 2016’da satın alınan Bora Jet havayolu şirketiydi.

İllegal yöntemler kullandı

 Sezgin Baran Korkmaz ismi “THK’nın Laleli Tayyare Evleri’ni” illegal bir şekilde ele geçirme haberlerinde çok sık geçti.  Amerika’da usulsüz faaliyetleri nedeniyle tutuklanan 3 kişi ile Sezgin Baran Korkmaz’ın Mega Varlık firması üzerinden faaliyet yürüttüğü ortaya çıkarıldı.

Bununla birlikte bir diğer olayda Bodrum Kervansaray otelinin 47 milyon TL’ye gerçek değerinin yarı fiyatına alınması oldu. Otel 1 yıl sonra da Mega Varlık şirketi tarafından İran’ın en büyük gübre üreticisi Razi Petrochemical’i alan konsorsiyumun içerisinde olan Asya Gaz AŞ’nin sahibi Şaban Kayıkçı'ya satıldı. 

Hayırsever imajı

Sezgin Baran Korkmaz, sık sık sosyal medya da yaptığı fakir öğrenciler için burs duyuruları ile de tanınıyor. Bu durum, ayakkabı boyacılığından milyonlarca dolarlık şirketlere sahip işadamı imajına destek amaçlı bir PİAR çalışması olarak yorumlanıyor. 

Hiç bir şirketle resmi bağı yok

SBK Holding soruşturmasında ele geçirilen bilgilerden biri Sezgin Baran Korkmaz'ın hiç bir şirketle resmi bağının olmadığı idi. Şirket ortağı olarak gösterilen şahsın bekçi olduğunu öğrenen polis ekipleri bu isim üzerine Lüksemburg'ta açılmış 11 milyon 500 bin euro, (103 milyon TL)  sermayeli Ivory Sarl isimli firma olduğu bilgisine ulaştı. Yine Sezgin Baran Korkmaz'a ait 7 milyon TL'lik bir villa da bekçi adına kayıtlı olduğu görüldü. 

Resmi olarak 2018 yılından bu yana şirketin sahibi olarak görülen bekçi, sorgusunda hiç bir şeyden haberi olmadığını söyledi ve  "Ben bilmem Sezgin Ağam bilir" cevabı verdi. 

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89