• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C

Türkiye Musul'u kendi topraklarına katacak

Türkiye Musul'u kendi topraklarına katacak
Irak eski Dış İşleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hoşyar Zebari Türkiye'nin Musul'u kendi topraklarına katmak istediğini söyledi.

Referans Medya / Yılmaz Bilgen

Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine yaptığı terör operasyonlarını değerlendiren Irak Eski Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hoşyar Zebari, ''Türkler bölgeye yerleşiyor. Bu operasyonların hedefi Musul'u Türkiye topraklarına katmak' diye konuştu. 

Hoşyar Zebari, Bağdat merkezli 'Radyo Time'da' yayınlanan bir proğramda Türkiye'nin Pençe - Kartal ve Pençe - Kaplan Harekatları ile görüşlerini dile getirdi. Zebari, ''Şu an resmi bir görevim yok. Ancak Türkiye bu operasyonlarla bölgede kalıcı olmaya çalışıyor. Türkiye'nin hedefi Musul'u işgal etmek ve kendi topraklarına katmak' ifadelerini kullandı. 

Musul Misak-ı Milli sınırları dahilinde

Osmanlı'nın son dönemi ve sonrasında kurulan Cumhuriyet sürecinde Misak-ı Milli sınırları dahilinde kabul edilen Musul, 900 yıllık Türk egemenliğinin ardından 8 Kasım 1918 tarihinde İngilizler tarafından işgal edildi. Osmanlı önces Irak Selçukluları, Zengiler, İlhanlılar, Celayirliler, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Safeviler tarafından idare edilen Musul Türkiye ve batılı ülkelerle yapılan müzakerelere rağmen 1925 yılında İngiliz Mandası altındaki Irak'a dahil edildi. 

DEAŞ bir gecede ele geçirdi

Musul 2014 yılında terör örgütü DEAŞ tarafından savaşsız ele geçirildi. ABD, Peşmerge, Irak Ordusu ve Haşdi Şabi ittifakı 2017'de DEAŞ'ı çıkararak kentte yeniden kontrol sağladığı. DEAŞ sonrası Kuzey ve Batı aksında PKK etkinliğini olağanüstü arttığı Musul'da Sincar başta olmak üzere bir çok yerleşim birimi terör örgütüne terk edildi.

Türkiye için tehdit unsuru

Türkiye, bölgede üslenen terör noktalarına bir çok hava operasyonu düzenledi. Suriye'nin Afrin, El Bab, Resulayn, Tel Abyad bölgelerini terörden arındıran Türkiye Irak'ın kuzeyinde büyüyen tehdide yönelikte askeri adımlar attı. Haftanin, Hakurk, Avaşin, Zap bölgeleri ve Kandil'le birlikte Sincar'da TSK tarafından belirlenen terör hedefleri arasında yer alıyor. Irak güvenlik güçlerinin askeri varlığının olmadığı terör alanlarına yönelik Pençe - Kaplan ve Pençe - Kartal Harekatları devam ediyor.  Savunma Bakanı Hulusi Akar operasyonlar kapsamında 81 hedefin imha edildiğini belirtti. Akara, "41 terörist etkisiz hale getirildi, bunun yanı sıra ciddi miktarda, silah, araç-gereç, mühimmat, elektronik malzeme ve yaşam malzemesi ele geçirildi" dedi. 

 

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89