• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

TBMM'de Tevhid Sancağı asılıydı

TBMM'de Tevhid Sancağı asılıydı
Bugün 100. açılış yıldönümü kutlanan Türkiye Büyük Millet Meclisi duvarlarında ilk dönem Ay Yıldız’lı bayrakla birlikte Kelime-i Tevhid sancağının dalgalandığı ortaya çıktı.

Referans Medya (Özel Haber)

Milli Mücadele günlerinde açılmasına karar verilen ve savaşın seyrini değiştiren Büyük Millet Meclisi’nin ilk döneminde dalgalanan Kelime-i Tevhid sancağı daha sonra kaldırıldı. Tarihçi yazar Mustafa Armağan, La İlahe İlla Allah Muhammeden Resulullah lafzının yer aldığı sancağın TBMM duvarlarında olduğu fotoğrafı buldu ve Derin Tarih Dergisi’nde neşretti.

 

M.Kemal tarafından değiştirildi

Şiar olarak benimsenen 'Hakimiyet Allah'ındır' düsturu, Allah adına yemin, Devletin Dini İslam'dır, Hilafet-i İslam gibi esaslar Mustafa Kemal'in güç dengelerini tamamen lehine çevirmesiyle birlikte değiştirilmeye başladı. İlk olarak 1924 yılında başlayan değişim-dönüşüm süreci 'devrimler' adı altında M.Kemal'in öldüğü tarihe kadar sürdü. Hilafet ilga edildi. Saltanat kaldırıldı. Tekke ve Medreseler kapatıldı. İslam Hukuku ve eğitim modeli tamamen terk edildi. Devletin dini İslam olmaktan çıkarılıp Laiklik ilkesi egemen kılındı. Meclis yeminlerinden Allah lafzı çıkarılarak namus ve şeref ifadeleri eklendi. 

 

Bu iki sancağı ayırmak için neler yapılmadı ki

 

Tarih araştırmacısı-yazar Mustafa Armağan twiter hesabından yaptığı paylaşımda: ‘’Bu milletin Ay Yıldızlı bayrağını Kelime-i Tevhid sancağından ayırmak için neler yapılmadı. TBMM duvarına yan yana asıldıklarını ilan eden bu harika fotoğraf bile gözlerden kaybedildi. Ta ki ‘Derin Tarih’ bulup yayınlayana kadar. İfadelerini kullandı.

 

TBMM duvarında Sancak-ı Şerif’in dalgalandığı günler

 

Derin Tarih Dergisi, Tevhid Sancağı’nın TBMM duvarında dalgalandığı tarihi fotoğrafı tam sayfa olarak yayınladı.

Fotoğrafın altına ise Ankara 1921…. Yer Türkiye Büyük Millet Meclisi önü. Şenlik havası binayı boydan boya kuşatmış. Çiçekler bahar havasını taşımış binaya. Sevinç içerisinde zabitler, hoca efendiler, kalpaklı beyler. Asıl önemlisi bir yanda Ay Yıldızlı Osmanlı bayrağı, öbür yanda Sancak-ı Şerif. La İlahe İlla Allah Muhammeden Resulullah yazıları okunuyor’ notu yazıldı.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89