• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Suriye’de İran - Rus nüfuz savaşı 

Suriye’de İran - Rus nüfuz savaşı 
Suriyeli muhalif gruplar ve Türkiye’ye karşı güçlerini birleştirerek aynı cephede saf tutan İran ve Rusya arasında derin bir nüfuz savaşı yaşanıyor.

Referans Haber [ÖZEL HABER]

Deir el Zor, Haseke, Hama, Humus ve Halep yer yer karşılıklı sorunların ortaya çıktığı bölgeler olurken en büyük çekişme, Dera, Kuneytra ve Şam’da yaşanıyor. Esed rejiminden ayrılıp muhalif saflara katılan önemli isimlerden General Abdulcebbar Ageydi, taraflar arasında adı konmamış kıyasıya bir savaşın devam ettiğini söyledi.


Şarkul Awsat’ta yer alan haberde ise Suriye hükümeti, Şam'ın güneydoğu kırsalının kontrolünü ele geçirdikten sonra yerlerinden edilen silahlı muhalif savaşçılar, aileleri ile birlikte ülkenin kuzeyine gönderildi. Geride kalanlar ise temel hizmetlerin eksikliğiyle ilgili sıkıntıların yanı sıra Rus askeri devriyelerinin arasında hükümet yetkilileriyle ‘yaşamaya zorlanıyorlar’.

Bu arada söz konusu Rus askeri devriyeleri, Şam’ın güney kırsalını İran’ın nüfuzu altındaki bölgeden uzak tutuyorlar’ denildi.


İran Beyrut örneğini yinelemek istiyor


Babbila, Yelda ve Beyt Sahm sakinleri ile yapılan röportajlara yer verilen haberde, Babbila - Seyyide Zeyneb yolunun Rusya ile İran'ın Suriye'deki nüfuz mücadelesi nedeniyle kapatılmış olabileceğini belirtiyor. Buna gerekçe olarakta İran, Suriye'deki nüfuzunu artırma çabaları çerçevesinde özellikle Seyyide Zeyneb yakınlarındaki Şam'ın güney kırsalına doğru genişlemeye ve Şam'da, Lübnan’ın başkenti Beyrut'un güneyinde oluşturduğu ‘güney banliyösü’ benzeri bir alan inşaa etmeye çalışıyor’ yorumu yer aldı. Şarkul Avsat haberinde şu bilgiler yer aldı:


Rusya tüm gücüyle engel olmaya çalışıyor


 Öte yandan Rusya, tüm gücüyle buna izin vermemek için çabaladı ve Şam'ın güney kırsalındaki kasaba ve köylerde bir uzlaşı anlaşmasına aracılık etti. Şimdi de Rus askeri polisi için Yelda'da kurduğu merkez aracılığıyla anlaşmanın uygulanmasını denetliyor ve izliyor. Dolayısıyla Babbila - Seyyide Zeyneb Yolu'nun kapalı kalmaya devam edebilir.
Bölge sakinleri, Rusya'nın aynı zamanda, uzlaşı anlaşmalarına garantör unsur olarak bunların uygulanmasını denetleme faaliyetlerini sürdürüyor. Bu kapsamda Rus askeri polisi için yeni merkezler kurarak İran'ın, nüfuzunu Doğu Guta’daki bölgelere doğru genişletme çabalarını da engelleme mücadelesi veriyor.


Rejimin yaptıkları dehşet verici


Şarkul Avsat’a konuşan bölge sakinleri, “İnsanlar hiçbir şey yapamıyorlar. Sessiz kalmaya zorlanıyor. Tek kaygımız bu yüksek fiyatlar ve yoksulluk karşısında geçimlerini sağlayabilmek’ şeklinde görüş belirtiyorlar. Bölge genelinde sıkı güvenlik alındığına vurgu yapan Yusuf isimli kişi Esed güçlerinin çoğunlukla silahlı muhalif gruplarla uzlaştınız gerekçesi ile başta Yermuk Mülteci Kampı’ndan Filistinli mülteciler olmak üzere bölgede şok baskınlar yaptığını anlatıyor. Yusuf,  gelenlere yönelik gerçekleşen ani tutuklamalarda şahit oldukları nedeniyle endişe duyduklarını ve dehşete düştüklerini söylüyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89