• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Suriye’de Esed dönemi bitiyor

Suriye’de Esed dönemi bitiyor
Suriye’de bir dönem kapanıyor. Beşşar Esed’in en geç Temmuz ayında görevi bırakacağı belirtiliyor.

Referans Medya: Fuat Durmuş 


Suriye’de bir dönem kapanıyor. Beşşar Esed’in en geç Temmuz ayında görevi bırakacağı belirtiliyor. Esed’in yerine gelecek alternatifler arasında Babası

İskenderun’dan Suriye’ye göçen El Muhaberat Başkanı Ali Memlük ve Muhammed Dib Zeytun isimleri öne çıkıyor. 
Babası Hafız Esed’in 1970 yılında yaptığı darbeyle iktidarı ele geçirdiği Suriye’de 2000 yılından bu yana Devlet Başkanlığı makamında oturan Beşşar Esed son dönemini yaşıyor. Referansmedya.com’un Şam’da konuştuğu kaynak tüm birimlerde büyük bir tedirginliğin hakim olduğunu ve yönetim kademesinde büyük çaplı değişim beklentisinin yüksek olduğunu anlattı.


İç savaş döneminde 1 milyonu aşkın insanın ölümü, ekonomik çöküş ve başta Sezar kanunu olmak üzere Uluslararası yaptırımların artması Esed’in gidiş sürecini hızlandıran başlıca etkenler arasında gösteriliyor. Suriyeli Muhaliflere yakın haber ajanslarından Step News’te yer alan habere göre bu yönde yapılacak değişiklik son aşamada ve bazı bilgiler Şam’dan kasıtlı olarak sızdırıldı. 


Esed misyonunu tamamladı


İsrail Hükümeti ve Mossad’a yakınlığı ile tanınan Yahudi yazar Edi Kohen, Esed’in misyonunu tamamladığını ve en geç Temmuz ayında ülke yönetiminden ayrılacağını yazdı. Kohen, Esed 20 yıl Suriye’yi yönetti. Ülkenin yıkımını tamamladı ve halkının yarısından fazlasını yerinden ederek misyonunu tamamladı’ ifadelerini kullandı. 


Yerleşmesi için 4 farklı seçenek sunuldu


İsrailli araştırmacı-yazar Edi Kohen, Esed’e yerleşmesi için Hizbullah korumasında Lübnan, İran, Venezuella ve Rusya seçeneklerinin sunulduğunu belirtti. Esed’in Soçi’yi istediğini kaydeden Kohen, Putin’in de yönlendirmesiyle en son Beyaz Rusya konusunda mutabık kalındığını iddia etti. 
BAE 3 milyar Dolar’ı serbest bırakıyor


Aljazeera proğram yapımcılarından gazeteci Faysal Kasım ise Esed’in BAE bankalarına savaşın ilk çıktığı dönem yatırdığı 3 milyar Dolar değerindeki paranın serbest bırakılacağını yazdı. Faysal Kasım, bu paraya Rusya alacaklarına karşılık el koyuyor. Esed sonrası Ali Memlük geçici olarak Devlet Başkanlığı koltuğuna oturacak ve Rusya’nın desteği ile İran’ın Suriye’deki varlığını sona erdirmek ilk iş olacak’ diye yazdı. Kasım ayrıca Suriye hazinesinde tek bir dolar kalmadı Esed destekçileri tüm paralarını yurt dışına kaçırıyor’ bilgisini paylaştı. 


Seçimler Ertelendi


Daha önce Baas yönetimi tarafından 13 Nisan’da yapılacağı duyurulan parlamento seçimleri de 20 Mayıs’a ertelendi. Ertelemenin virüs nedeniyle olduğu açıklandı. Suriye’de parlamento ve Devlet Başkanlığı seçimleri 1 yıl arayla yapılmakta. Baas rejimi en son 2014 yılında yapılan seçimde Beşşar Esed’in yüzde 78 oyla Başkan seçildiğini açıklamıştı. Suriye’de seçimler 7 yılda bir yapılıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89