• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Sisi: Libya'ya sizin talebiniz üzerine gireceğiz ve sizin kararınızla çıkacağız

Sisi: Libya'ya sizin talebiniz üzerine gireceğiz ve sizin kararınızla çıkacağız
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, ülkesinin Libya’nın kanun kaçakları için güvenli bir sığınağa dönüşmesine karşı olduğunu söyledi

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, ülkesinin Libya’nın kanun kaçakları için güvenli bir sığınağa dönüşmesine karşı olduğunu söyledi. Sisi, Mısır’ın ‘üç bölgeden halkı içeren, birleşik bir Libya” taraftarı olduğunu vurguladı.

Kahire’de Libya’dan kabile liderlerinin de aralarında olduğu bir heyetin de katılımı ile 16 Temmuz’da düzenlenen konferansta konuşan Sisi bir kez daha Sirte- Cufra hattına dikkat çekti. Mısır Cumhurbaşkanı konuya dair şunları söyledi:

“Sidi Barrani’de ilan ettiğimiz kırmızı çizgiler esas olarak barış ve Libya’daki çatışmaları sonlandırmaya yönelik çağrıydı. Bu yüzden Libya’nın doğusu ve batısı bu çağrıyı ihlal etmemelidir. Mısır sadece Mısır ve Libya’nın değil, tüm Arap camiası, bölge ve uluslararası arena olmak üzere ulusal güvenliğe doğrudan güçlü bir tehdit oluşturan herhangi bir adım karşısında eli kolu bağlı durmayacaktır. Mısır, Libya’ya müdahale kararı alırsa bu, askeri sahneyi hızlı ve kararlı bir şekilde değiştirecektir. Çünkü güçlü bir orduya sahiptir.”

Yaklaşık 150 kişinin katılım gösterdiği konferans, ‘Mısır ve Libya tek bir halk ve tek bir kaderdir’ sloganı altında düzenlendi. Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, 16 Temmuz sabahı yaptığı açıklamada söz konusu Libya’nın dört bir yanından gelen temsilcilerden oluştuğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, “Mısır’ın Libya’ya yönelik tüm düzeylerdeki çabalarının birincil hedefi, ülkeleri ve gelecek nesilleri için daha iyi bir gelecek olması amacıyla Libya halkının özgür iradesini harekete geçirmektir” diyerek Libya’daki siyasi bölünmenin ‘krize çözüm getirmeyeceğini’ vurguladı.

Diğer yandan Libya kabilelerinin ileri gelenleri, ülkenin egemenliğini korumak için müdahale etmek, Libya ile Mısır’ın ulusal güvenlik çıkarlarını güvence altına almak ve ortak zorluklarla mücadele etmek için tüm önlemleri alarak Mısır Cumhurbaşkanı’na ve silahlı ordusuna bağlılıklarını dile getirdiler. Bu durum, Libya Parlamentosu’nun Mısır’a Libya halkını korumak için müdahale etme, ülkesinin birliğini ve toprak bütünlüğünü koruma çağrısı olarak nitelendirildi.

Kabile Şeyhleri Yüksek Konsey Divanı Başkanı Muhammed el-Misbahi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “Mısır liderliğine teşekkürlerimizi ilettik. İşgale karşı, Libya ve Mısır’ın ulusal güvenliğini korumak için Mısır’dan askeri destek talep ettiğimizi vurguladık” ifadelerini kullandı. Mısır liderliği de ülkelerindeki krizi çözmede Mısır kabilelerinin rolüne itimat gösterirken kabilelere silahları toplama ve onları devletin elinde sınırlandırma da dahil Ulusal Ordu saflarında birlik olma çağrısı yaptı.

Mısır Cumhurbaşkanı, 16 Temmuz’da yaptığı açıklamanın devamında şunları söyledi:

“Son yıllarda Libya’daki gerginliklere tahammül gösterdik. Ortak kaderimiz nedeniyle kendilerinden istikrar dışında başka bir talebimiz yok. Bu nedende söz konusu durumu önlemek için Libya’ya girmemiz gerekirse Mısır sınırına yaklaşan milislere karşı duracağız. Libya’ya girme kararını nasıl alırsak  oradan da öyle çıkarız. Libya'ya sizin talebiniz üzerine gireceğiniz ve sizin kararınızla çıkacağız. Müdahale konusunda öncelikle onay almak için Mısır Parlamentosu’na yönelmeliyiz. Biz barış isteyen bir ülkeyiz ve Libya’nın bölünmesini asla kabul etmiyoruz. Çatışmaları durdurmaya çalışıyoruz. Mısır, Libya ile tarihsel ve yakın bağlara sahiptir. Mısır’ın Libya’yı savunması ulusal bir taahhüttür.”

Sisi’nin gündeminde Libya’ya yönelik dış müdahale de vardı:

“Mısır, Libya’nın iç işlerine yönelik dış müdahaleyi kabul etmiyor. Sadece Libya’nın toplumsal, siyasi ve askeri istikrarından hoşnut olacağız. Doğu bölgesinin güvenliğinin istikrarsızlaştırılmasını kabul etmeyeceğiz.”

Sisi açıklamasında Libya’nın batı bölgelerine yönelik bir amaçları olmadığına dikkat çekerek “Çatışan tarafların bazı kesimleri kendi çıkarları için istihdam eden dış güçlerin müdahalesi nedeniyle siyasi bir çözüme sahip olma istekleri yoktur” dedi. Mısır Cumhurbaşkanı ayrıca Libya’da her zaman siyasi bir çözümü desteklediğini vurguladı.

Sisi, Mısır ve Libya’nın kaderlerinin ortak olduğunu belirterek, “Bizimler zafer kazanırsanız sizi destekleyeceğiz” dedi.

Kabile heyet söz konusu görüşme sırasında Mısır Cumhurbaşkanı’na ve silahlı kuvvetlerine ‘Libya egemenliğini korumak için müdahale etme’ yetkisi verirken Libya’dan el-Mağaribe kabilesi şeyhi Salih el-Atyuş da siyasi liderliğe ve Mısır ordusuna ‘Dış müdahaleyi durdurma’ çağrısında bulundu.

Diğer yandan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, 16 Temmuz’da Avrupa Birliği (AB) Dış Politika ve Güvenlik İşleri Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Mısır ve AB arasındaki iş birliğinin genel çerçevesi ve ortak konular ele alındı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Hafız, 16 Temmuz’daki görüşmede Libya’daki koşullara dair son gelişmelerin masaya yatırıldığı bilgisini verdi. Hafız’a göre Şukri, Libya’daki krize mümkün olan en kısa sürede, Libya ulusal devletinin bağımsızlığını garanti edecek ve topraklarının bütünlüğünü koruyacak şekilde bir çözüm bulma arzusunu dile getirdi.

Samih Şukri Avrupalı ​​yetkiliyi ayrıca Mısır liderliği ve Libya halkını temsil eden Libyalı kabilelerin liderleri arasında gerçekleşen toplantının ayrıntıları hakkında da bilgilendirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89