• BIST 9994.61
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Şarabın babası olarak anılan Pamukkale şarabın kurucusu Alaaddin Tokat koronavirüsten öldü

Şarabın babası olarak anılan Pamukkale şarabın kurucusu Alaaddin Tokat koronavirüsten öldü
Türkiye'nin en eski şarap fabrikasının kurucusu, yakalandığı Covid-19 hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti.

Referans Medya

Molla olan babası İbrahim Tokat'tan aldığı fetva ile 58 yıl önce şarap fabrikası kuran Alaattin Tokat yakalandığı koronavirüsten kurtulamayarak öldü. Bir süredir tedavi gören Tokat'ın cenazesi Denizli'nin Güney ilçesinde defnedildi. 
Türkiye'nin en büyük şarap fabrikalarından Pamukkale markasının kurucusu olan Alaattin Tokat'ın ölümünü aynı zamanda şirketin Satış ve Pazarlama Direktörü olan kızı  Selda Tokat; “benim neşem... rengim... gücüm... güle güle babam...” mesajı ile duyurdu.

Pamukkale Şarap firması ise Tokat'ın ölümü ile ilgili; “Acımız büyük. Şaraphanemizin kurucularından, ailemizin, ilçemizin neşesi, rengi Alaettin Tokat’ı kaybettik” ifadelerinin yer aldığı bir taziye mesajı yayınladı. Alaaddin Tokat'ın sektörde sahip olduğu geçmiş ve uzmanlığı nedeniyle 'şarabın babası'' olarak anıldığı belirtiliyor.

Yılda 5 milyon litre şarap üretiyor

Alaaddin Tokat'ın 1962 Yılında Denizli'ye bağlı Güney İlçesi'nde kurduğu Pamukkale Şarap tesislerinde yıllık 5 milyon litre şarap üretiliyor. Şirket resmi verilerine göre bu üretimin yüzde 25'i Avrupa Birliği ülkelerine gönderilirken geri kalan kısmı iç piyasada tüketiliyor. Firmanın üretim bölgesinde inşa ettiği olağanüstü lüks ''Şato'' da ürün sunumu ve tadım yapılabiliyor. 

Molla olan babasından şaraphane açma icazeti aldı

Yakalandığı Covid-19 virüsünden hayata veda eden Alaaddin Tokat 2007 yılında kendisi ile yapılan bir röportajda, ''Şaraphaneyi ilk açtığımızda Molla olan babam İbrahim Tokat'tan icazet aldık. Babam bize “Dürüstlükten ödün vermeyin, yaptığınız işin en iyisini yapın” nasihati verdi sözlerini kullandı.

Atatürk ve İnönü hayranı babam 'satın ama içmeyin' dedi

Tokat kardeşler, şarap üretim işine icazet veren babalarının koyu bir M.Kemal ve İnönü hayranı olduğunu vurguluyor. Kurucu isim Alaaddin Tokat'ın küçük kardeşi Yasin Tokat Hürriyet gazetesinde 2007 yılındaki söyleşisinde işe ilk başladıkları dönemi şu sözlerle anlattı:

 "1962’de ağabeyim şaraphane kurmaya karar verdi. Ama babamın izni gerekiyordu. Atatürk ve İsmet İnönü hayranı olan babam, ağabeyime şöyle dedi:

’Aldığım din eğitimi gereği şarapçılık yapmana taraftar değilim. Karşı da değildim. Şarap üretmeyi, satmayı dinimiz kabul etmez ama bu bir ticaret. Şarap üretin ama kendiniz kullanmayın.’ Koşullu onayı alan ağabeyim şaraphaneyi açtı."

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89