• BIST 9801.44
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

Şam'da mülteci konferansı: Esed rejimi Türkiye'yi ''Terör destekçiliği'' ile suçladı

Şam'da mülteci konferansı: Esed rejimi Türkiye'yi ''Terör destekçiliği'' ile suçladı
Esed yönetimi Şam'da, 'mültecilerin dönüşü' başlıklı konferans tertipledi. Konferansta rejim şiddetinden kaçan 11 milyonu aşkın Suriyeli temsil edilmezken Türkiye terör destekçisi ülke olarak gösterildi.

Haber: Referans Medya

Şam'da düzenlenen Suriyeli mültecilerin dönüşü konulu konferansa Türkiye'den ve rejim kontrolü dışındaki bölgeler ve Suriye dışında farklı ülkelere sığınan mültecilerden temsilci yer almadı. 
 ‏İki günlük konferansın gündeminde, Suriye'ye uygulanan Batı ekonomik ablukasının getirdiği engellere odaklanmak da dahil olmak üzere, Koronavirüs salgını ışığında Suriyeli mültecilerin anavatanlarına dönüşünü kolaylaştırmaya ilişkin çok çeşitli konular yer alıyor
 ‏Konferansta ayrıca insani yardım, altyapı restorasyonu, bilim ve eğitim kurumları arasındaki işbirliği ve Suriye'deki enerji altyapısının savaş sonrası yeniden inşası tartışılacak.

Türkiye hariç tüm ülkeleri davet ettik!

‏Konferansın tertip heyetinin başında yer alan Dışişleri Bakan Yardımcısı, Ayman Sousan, tüm ülkelerin konferansa katılmaya davet edildiğini belirtti. Sousan, bu davet listesinde yalnızca ''‏Terörizmin ana destekçisi Türkiye'ye yer vermedik'' diye konuştu.

‏Rejim temsilcisi Sousan, bazı ülkeleri konferansa katılmaktan caydırma amaçlı baskı yapıldığı iddiasında bulundu. Şam'da tertiplenen etkinliğe, Rusya, Çin, İran, Lübnan, Emirlikler, Pakistan ve Umman Sultanlığı'nın temsilci gönderdiği, Birleşmiş Milletler'in ise gözlemci olarak katıldığı aktarıldı.

AB ''katılmayacağız'' dedi

Öte yandan Avrupa Birliği diplomasisi başkanı Josep Borrell, AB ülkelerinin Şam'daki mülteci konferansına katılmayacağını ilan etti.
Avrupa Birliği ile birlikte İngiltere ve Kanada'da da Şam'ın davetini reddeden ülkeler arasında yer aldı.

Esed: Tüm Suriyelileri geri çağırıyoruz

Şam'daki konferansın açılışında video bağlantısıyla bir konuşma yapan Baas lideri Beşar Esed, "Geri dönmek ve yurdumuzun yeninden inşasına katılmak isteyen her sığınmacının dönüşünü sağlamak için inatla çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

Esed, "Ama Suriyeli sığınmacıların yurtdışında dönüşlerini engellemeye yönelik baskılara maruz kalmalarınım yanısıra başka büyük engeller de var: Amerikan rejimi ile müttefiklerinin dayattığı ekonomik yaptırımlar ve ablukalar. Suriyeli sığınmacı sorununun başta ABD olmak üzere Batılı güçlerin yarattığı yapay bir mesele olduğunu belirtti ve sığınmacıların geri dönüşünün sadece insani bir sorun değil, aynı zamanda ulusal bir mesele olduğunu'' ifade etti.

Beşşar Esed, 'Batı'nın engelleme çabalarına rağmen konferansın düzenlenmesi için gösterdiği muazzam çaba için' Putin yönetimine teşekkür etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89