• BIST 9887.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

PKK işgalindeki Sincar bölgesine Irak güçleri giriyor

PKK işgalindeki Sincar bölgesine Irak güçleri giriyor
Irak merkezi güçleri Sincar'da bazı bölgeleri PKK militanlarından teslim aldı.

Haber: Referans Medya

Sincar Kaymakamı Mehma Halil, PKK militanlarının kent merkezinden Şengal Dağı’na kaydırıldığını belirtti. Sincar Kaymakamı, Irak Federal Polisleri’nin PKK'dan boşalan karakollara yerleştiği bilgisini verdi.

Rûdaw'ın haberine göre Sincar konusunda tüm taraflar Erbil ile Bağdat arasında imzalanan anlaşmanın hayata geçmesi konusunda anlaştı.

Bağdat yönetiminin bir yandan bölgeye güç sevk ederken diğer yandan PKK'nın tamamen bölgeyi boşaltması için 12 saat süre tanıdığı bildiriliyor.

PKK kanadından çıkmıyoruz açıklaması 

Öte yandan PKK tarafından kurulan sözde Sincar Özerk Meclisi Eşbaşkan Yadımcısı Heso İbrahim, ''Baskı yolu ile bizi hiç kimse Sincar'dan çıkaramaz'' açıklaması yaptı.

Heso İbrahim Rudaw'a verdiği beyanatta, “Sincar'dan çıkmamız için uygulanan baskı savaş gerekçesidir. Bizi bu şekilde kendi vatanımızdan çıkaramazlar” dedi.

Bağdat'ta varılan mutabakat gereği Irak merkezi hükümetine bağlı 2 bin 500 kişilik yerel gücün Suriye ve Irak sınırları üzerindeki 80 km’lik hatta yerleşmesi gerekiyor.

3 aşamalı anlaşma

Barzani yönetimi ile Irak hükümetleri Ekim ayında Şengal’in yeniden inşası, idaresi ve güvenliği konusunda anlaşma imzaladı. Söz konusu anlaşma Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert’ın da gözetiminde gerçekleştirildi.

Barzani idaresini temsilen Reber Ahmet ve Irak Ulusal Güvenlik Müsteşar Yardımcısı Hamid Raşid Felih’in imzasını taşıyan karar metni, Sincar'ın yeniden inşası, yönetimi ve güvenliği” şeklinde üç başlıktan oluşuyor.

1. Yönetim konusu:

-Bağımsız bir kişi kaymakam olarak seçilecek. Seçilen kişinin yasalar karşısında herhangi bir engelinin bulunmaması esas alınacak.

- Kaymakamın belirlenmesinin ardından her iki taraf arasında kurulacak ortak komisyon tarafından bölgedeki diğer idari makamlar gözden geçirilecek.

2. Güvenlik konusu:

- Yalnızca yerel polis ve Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ile Ulusal İstihbarat Servisi ilçenin güvenliğinden sorumludur ve diğer tüm silahlı güçler Sincar'dan uzaklaştırılacak.

- İç güvenlik güçlerinin desteklenmesi amacıyla 2 bin 500 kişilik bir güvenlik gücü oluşturulacak. Bu güç içerisindeki görev dağılımı adil şekilde yapılacak ve kamplarda yaşayan göçzedelerin katılımı göz önünde bulundurulacak.

- Sincar ve çevresinde PKK ve ona bağlı güçlerin varlığına son verilecek. PKK’ye bağlı güçlerin bölgede herhangi bir rol üstlenmesine müsaade edilmeyecek.

3 - Yeniden inşa konusu:

- İlçesinin yeninden inşası için Barzani yönetimi tarafından ortak bir komisyon kurulacak, Irak ve Barzani yönetimleri ile Ninova Valisi tarafından bu komisyonun düzeyi ve amaçları belirlenecek.

- Ayrıca, idare ve güvenlik konularında alınan kararların hayata geçirilmesini yerinde denetleyecek ortak bir komisyon oluşturulacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89