• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Pesmerge Kerkük'e yeniden dönüyor

Pesmerge Kerkük'e yeniden dönüyor
Irak Başbakanı Mustafa Al-Kazimi son dakika açıklamasında peşmergenin Kerkük’e geri dönüşünü resmen imzaladığını duyurdu.

Barzani'nin bağımsızlık referandumu sürecinde Peşmerge güçleri bölgeden tamamen çıkarılmış Irak Federal hükümeti tüm siyasi, askeri, ekonomik yönetimi ele almıştı.

Kazımi imzalı resmi yazıda, Peşmerge'nin  Kerkük Operasyonlar Komutanlığında konuşlandırılmasına karar verildi" denildi. Peşmerge'nin dönüşünün onaylandığı gün, Iraklı Türkmen Vekil Hasan Özmen’in bakan olma yazısınında imzalanarak parlamentoya gönderilmesi dikkat çekti.

Irak Türkmen Cephesi: Kabul etmiyoruz

 

 Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Mehmet Seman, bunun bir anayasa ihlali olduğunu ve hiç bir biçimde kabul etmediklerini yayınladığı resmi yazı ile duyurdu


Seman Kerkuk'te emniyet ve asayişin sağlanabildiğini ve Federal unsurlar dışında hiç bir gücü kabul etmeyeceklerini belirtti.

 

ITC Sözcüsü şok karar sonrası yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Irak Başbakanı ve başkomutanı Mustafa El-Kazimi IKBY ile anlaşma sağlayıp Peşmerge güçlerinin Kerkük Operasyon Komutanlığına iade etme kararı anayasayı ihlal eden ve kabul edilemez bir gelişmedir.


2017 yılında başbakan Haydar El-İbadi'nin kararıyla tartışmalı bölgelere otoriteyi tekrar sağlamak üzere giren Irak federal güçleri bir sonraki dönemde başbakan Adil Abdülmehdi'de aynı şekilde siyaset izleyerek Irak federal ordusu dışında başka hic bir gücün geri getirilmesini kabul etmedi , bugün başkan El-Kazimi'den aynı şekilde davranmasını gerektiğini vurguluyoruz aksi takdirde 3 yıldan beri barış ve huzur içinde yaşayan Kerküklüler için emniyetsizliğe neden olacaktır.


Türkmenler olarak Kerkük'te ki emniyet güçlerinin yeterli olduğunu ve anayasının bize tanıdığı tüm yollara başvurabileceğimizi vurgulamak isteriz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89