• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Muhalif gruplardan Ahrar el Şam'da liderlik krizi büyüyor

Muhalif gruplardan Ahrar el Şam'da liderlik krizi büyüyor
Suriye'de Esed karşıtı silahlı mücadele sürecinin ilk ve en etkili grubu olan Ahrar el Şam yeni bir parçalanmanın eşiğinde.

Referans Medya

Esed karşıtı ayaklanma sürecinde kurulan ilk silahlı gruplardan Ahrar el Şam'da kriz devam ediyor. Grubun liderliğini yürüten Cabir Ali Paşa'ya yönelik iç isyan, 2015 sonrası büyük oranda zayıflayan grupta yeni bir parçalanma ihtimalini doğurdu.

Geçtiğimiz günlerde Cabir Ali Paşa'nın görevi bırakması çağrısı yapan Ahar el Şam eski lideri Hasan Sufan öncülüğünde başlayan isyan süreci bazı bölgelerde tarafları karşı karşıya getirdi. Ahrar el Şam hareketi içerisinde etkin olan bazı ketibeler ise Cabir Ali Paşa'ya bağlılıklarını bir kez daha ilan etti. 

Sıcak hatta gerginlik

İç çekişmeler nedeniyle Ahrar el Şam'ın Hama ve Lazkiye kırsalında yaşanan gerginlik İdlib bölgesine de sıçradı. İdlib güneyinde Ahrar el Şam'a ait bazı  karargahların kuşatıldı. Cebeli Zaviye ve Der Sunbul cephelerinde rejimle temas hatlarında bulunan Ahra savaşçılarından Hasan Sufan'a tabi olmaları aksi durumda bölgeden çıkmaları istendi. Bölge kaynakları sıcak hatta gerçekleşen olaylarda HTŞ askerlerinin aktif rol aldığını ve biat etmeyi kabul etmeyen Ahrar askerlerine 2 saat mühlet verildiğini bildirdi. Kısa süren gerginlik çatışmaya dönüşmedi ve askeri noktalar HTŞ birliklerine devredildi. Bu noktaların Hasan Sufan'ın yardımcılığına getirilen Ebu Münzir tarafından devralındığı kaydedildi. 

Esed rejimi ile yapılan esir takasında serbest bırakıldı

Lazkiye doğumlu Hasan Sufan uzun yıllar hapis yattığı Sednaya cezaevinden rejim ve muhalifler arasında 2017 yılında yapılan esir takası ile serbest kaldı. Aynı yıl Ebu Cabir'den liderliği devralan Hasan Sufan bir süre sonra bu görevinden ayrıldı. Ahrar el Şam 2017 yılında muhalif çatı yapılanma olarak kurulan Heyeti Tahrir el Şam'ın ana bileşenleri arasında yer aldı. HTŞ'nin genel liderliğine de Ahrar genel komutanı Ebu Cabir seçildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89