• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Moskova'dan Esed halk desteğini kaybetti mesajı

Moskova'dan Esed halk desteğini kaybetti mesajı
Şam rejiminin en büyük destekçileri arasında yer alan Rusya'da, Esed'in halk desteğini kaybettiğini belirten devlet destekli bir rapor yayınladı. Rapor Esed'in 2020 yazında görevden ayrılacağı iddialarına yeni bir boyut kattı.

Son aylarda Rusya'dan Suriye yönetiminin davranışlarını değiştirmesi gerektiği yönünde yapılan uyarılar daha kapsamlı ve net bir boyut kazandı.
‘Resmi’ niteliğe sahip, Rus anket kuruluşu, Suriye’de ‘huzursuzluk durumunun’ arttığına ve ‘Esed'in popülaritesinin eşi benzeri görülmemiş seviyelere kadar gerilediğine’ işaret eden bir rapor yayınladı. Raporda,  bununla birlikte  Esed’in, durumu düzeltebileceği ve ülkedeki koşulları iyileştirebileceği yönünde halkının ‘güvenini kaybettiği' vurgusu yapıldı. 

 

Sadece yüzde 15 olumlu görüş bildirdi


Şarkul Avsat'ta yer bulan habere göre, Resmi hüviyete sahip Rus kuruluşu tarafından hazırlanan raporda, 'Suriyelilerin neredeyse yüzde 37'si, geçtiğimiz yıl ülkedeki durumun bir öncekinden daha kötü olduğunu düşünüyor. Yüzde 40'ı herhangi bir fark olmadığını söyledi. Bununla birlikte halkın sadece yüzde 15'i olumlu bir iyileşme hissettiğini belirtiyor' denildi. 

 

Yolsuzluk en büyük sorun


Ankete katılanların yüzde 71'i ‘yolsuzluğun hala en büyük sorun olduğuna’ inanırken, yüzde 61'i hayat şartlarında bozulma olduğuna işaret etti. Geriye kalan yüzdelik kısım ise bunun sorumlusunun Esed yönetimi olduğunu söylerken Şam yönetimini  ‘gayri meşru’ olarak görenlerin oranı ise yüzde 40’tı. Diğer yüzdelik dilimler ise vatandaşların hayat koşulları ile ilgili sorunlarını sıralıyordu. Ancak en çok göze çarpan soru, Esed'in performansının değerlendirilmesiyle ilgiliydi. Suriyelilerin yüzde 41'i, Esed’i destekleyen katılımcıların üçte birine kıyasla performansının düşük olduğu kanaatinde. Geriye kalan yüzdelik dilim ise bu soruya cevap vermeyi reddetti.

 

Sadece yüzde 23 Esed'e destek verdi


Yalnızca Şam'da yapılan ankete ve hazırlanan rapor içeriğinde Suriye'de 2021 yılında yapılacak seçimlere dair sorular da yer aldı. Halkın yüzde 54'ü korku ve endişelerle nedeniyle bu soruya cevap vermeyi kararlılıkla reddederken yüzde 32’si 'yeniden Esed’e güvenmek istiyoruz' cevabı verdi.  Geriye kalan yüzdelik dilim ise çekimser kaldı. Ankete katılanların sadece yüzde 23'ünün Esed’i seçimlerde yeniden aday olarak görmeyi istemeleri ise dikkat çekti. Geri kalanlar da ya Esed’i tekrar görmek istemediklerini ya da çekimser olduklarını belirttiler.
Ne tür siyasi hareketlerin istendiği sorusuna verilen yanıtların yüzde 80'i ‘ekonomik reformlar’ oldu. Yüzde 70'i ise yeni bir siyasi sınıf istedi. Ancak, ankete katılanların çoğunun Esed’in muhaliflere ve Şam'ın kontrolü dışındaki bölgelere yönelik mevcut politikalarına her durumda karşı çıkması ve muhalefet etmesi oldukça dikkat çekiciydi.

 

Esed'e verilmiş doğrudan bir mesaj


Şarku’l Avsat’a konuşan Rus bir diplomatik kaynak, anketin telefon üzerinden yapıldığını belirterek, bunun referandum değil, Rus kurumlarının çabalarıyla yapılmış bir anket olduğunu söyledi. Bu anketin, rejime yönelik açık ve doğrudan bir mesaj oluşturduğunu söyleyen kaynağın elde edilen sonuçlara göre anketin, büyük olasılıkla Şam'da yapılmış olduğuna inandığını belirtmesi dikkat çekti. Kaynağa göre eğer anket, Suriye'nin diğer bölgelerinde yapılmış olsaydı, Esed yüzde 10'dan fazla oy alamazdı. Kaynak, her halükarda, bu gelişmenin Moskova’nın Esed'in performansı ile ilgili sabırsızlığını yansıttığına işaret etti.

 

Halk desteği yüzde 20 seviyesinde 


Moskova, daha önce devlete ait basın yayın organlarında yayınlanan makalelerle Şam'a ‘güçlü mesajlar’ gönderdi ve  ‘çok geç’ olmadan kapsamlı ve hızlı bir reform hareketi yapması gerektiği konusunda Esed’i uyardı. Bu makalelerden bazılarında Esed'in popülaritesinin şu anda en iyi ihtimalle yüzde 20 civarında olduğu öne sürüldü.

 

Esed yardımları kişisel amaçlar için kullanıyor


Öte yandan Kremlin’e yakın olan fakat resmi olmayan ‘Rusya Federal Haber Ajansı’nın Şam’a yönelik son eleştiri bombardımanı Rus elitlerin ruh halinin güçlü bir göstergesiydi.
Ajans, yayınladığı bir dizi haberde ‘zayıf’ olarak nitelendirilen Esed’in ‘devlet kurumları içinde yaygın bir şekilde görülen yolsuzlukla mücadele edememesi’nden bahsedildi. Ajans, Esed rejimindeki yetkilileri, ‘Rus yardımlarını kişisel amaçları için kullanmakla’ suçladı.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın ilişkileri olan ve ‘Putin’in aşçısı’ diye anılan Rus milyarder Yevgeny Prigozhin’e ait olan ajans,  rejime yönelik eleştirilerini, ‘yolsuzluğunu açığa çıkarmayı ve onu ek tavizler vermeye zorlamayı’ hedeflediğini söyleyerek savundu. Bununla birlikte ajans, Şam yönetiminin, kendisiyle aynı saflarda savaşan paralı askerlerin bağlı olduğu (Prigozhin’e ait) güvenlik şirketi Wagner’ın ödemeleri ile ilgili yaptığı eski anlaşmalara uymasını sağlamayı hedeflediğini de kaydetti.
Ajansın Mikhail Tsileviev imzalı ilk haberinde, Suriye'nin mevcut ekonomik durumu oldukça olumsuz bir şekilde değerlendirildi. Haberde, ‘Rusya ile Suriye arasında ortaklık şartlarının bulunmamasının, üst düzey siyasi makamlarda daha fazla yolsuzluğa yol açtığına’ dikkat çekildi.
Ajansın, ‘Yolsuzluk terörden daha kötüdür’ başlıklı üçüncü haberinde ise rejimin ‘Moskova tarafından desteklenmeye devam etmesine rağmen, ticaret için gerekli tüm koşulları yaratamamış olmasının Rusya’nın Suriye'de ticaret yapmasını engellediği kaydedildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89