• BIST 8975
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Kerkük'te kırmızı alarm: Sağlık sistemi çöktü

Kerkük'te kırmızı alarm: Sağlık sistemi çöktü
Türkiye'nin virüsle mücadelede kullanılmak üzere büyük çapta tıbbi malzeme yardımında bulunduğu Irak'ın

Haber: Referans Medya

Türkiye'nin virüsle mücadelede kullanılmak üzere büyük çapta tıbbi malzeme yardımında bulunduğu Irak'ın

Türkmen kenti Kerkük'te sağlık sistemi çöktü. Şehirde vaka sayısı olağanüstü artarken hastanelerin tıbbi yetersizliği ikinci bir endise kaynağı oldu.
Irak Türkmen Cephesi eski Türkiye Temsilcisi ve Yürütme Kurulu Üyesi Hicran Kazancı,
2020 yılı Şubat ayı sonuna kadar, Kerkük sağlık Müdürü olan Türkmen kökenli deneyimli Dr. Kerim Veli'nin görevi bırakması ile birlikte Kerkük'te krizin başladığını söyledi. Referansmedya.com'a yaşanan sıkıntıları anlatan Kazancı, Doktor Kerim Veli döneminde uygulanan bilimsel temeli önlemlerin terk edilmesiyle birlikte virüs yayılım hızının arttığını ve sonrasında tıbbi müdahale yönteminde aksaklıklar başladığını anlattı.

Tıbbi malzeme sıkıntısı had safhada 

Hicran Kazancı, şu an Kerkük hastanelerinde cihaz, tıbbi donanım, personel ve medikal malzemeler konusunda büyük sorunlar yaşanıyor. Önceleri Covid - 19 konusundaki inisiyatifi elinde tutup Bağdat sağlık Bakanlığı ile direk görüşen Dr. Veli'nin emekliye görevi bırakması şehir için bir milat oldu. Doktor Kerim'in yerine 1 Mart 2020 tarihinde  Türkmen kontenjanı olmasına rağmen Kerkük Valisi Rakan Sait’in eczacı yeğeni atandı. Bu süreçte virüsl3 mücadele inisiyatifide valiliğe geçti"dedi.

Bütçeyi iç ediyorlar

ITC eski Türkiye temsilcisi Hicran Kazancı Kekük'te ortaya çıkan sağlık krizini su ifadelerle özetledi:
Bağdat tarafından Kerkük Sağlık Müdürlüğüne verilen 4 milyar Irak Dinarı’na rağmen, bu güne kadar solunum cihazı, kit testleri gibi gereken hiçbir tıbbı malzeme alınmadı. Dahası ticari amaçla fahiş fiyatlarla dışarıdan alınan test cihazlarının ters sonuç verdiği ortaya çıktı. Kentte, bugüne kadar tam teşekkülü karantina hastanesinin tahsis edilmemesi durumun vehametini ortaya koyan bir diğer örnek. 

Testlerin yarısı pozitif çıkıyor

Kerkük’te son dönem yapılan günlük test sayısının 120-130 arasında olduğu belirtiliyor. Şu an günlük 50-55 kişinin test sonucu pozitif çıkıyor ve bu günlük yapılan testlerin %50’sinin hastalığa yakalanması demektir. Bu durum, Kerkük’ün giderek kötüleşen korona virüs vaziyetini gözler önüne sermektedir.

Kriz masasında sağlık uzmanı yok

Kerkük’te virüs ile mücadele eden bilim kurulu veya benzeri bir yapı yok. Kerkük
Valisi başkanlığında bir kriz masası var. Masa kimlerden oluşuyor, vali, vali yardımcısı, vali sözcüsü, Kerkük milletvekillileri, Kerkük İstihbarat ve Polis müdürleri, Kerkük Üniv. Rektörü ve yardımcısı gibi uzman doktorlar hariç herkes var. Tüm kararlarda bu ekip tarafından alınıyor.

Hicran kazancı, Kerkük’ün imarı için valiliğe tahsis edilen 500 milyon doların, alınan yanlış kararlara ses çıkarmayan ve hatta pay alan kişiler nedeniyle bu sonuçların ortaya çıktığını belirtti. Kazancı o kaynakları bölüşmek ve rantiyeye dönüştürmek yerine korona ile mücadeleye sarf edilmiş olsaydı, bugün Kerküklüler panik ve korku içinde olmayacaktı" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89