• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

Kayıtdışı para transferi terör suçu sayılacak

Kayıtdışı para transferi terör suçu sayılacak
Esed rejimi yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle para transferine sıkı denetim getirdi. Rejim merkez bankası tarafından 2 Haziran'da yayınlanan bildiride resmi kuruluşlar

Kayıtdışı para transferi terör suçu sayılacak

Haber: Referans Medya / Fuat Durmuş

 Rejim merkez bankası tarafından 2 Haziran'da yayınlanan bildiride resmi kuruluşlar “Ruhsatlı Ofisler” dışındaki yerlerden para transferi alanlar “terörizm finansörlüğü” suçlamasıyla yargılanacak.

Merkez Bankası Facabook sayfasından yayınladığı bir bildiride,   “Resmi Ruhsatlı” ofisler ve şirketler dışındaki her hangi bir yerde para transferi gerçekleştiği tespit edilen kişilerden parayı teslim eden teslim alan şahıslar “terörizmi finanse etme” suçuyla yargılanacaktır' uyarısında bulundu. 

Ekonomi çöktü

Suriye'de silahsız gösteri sürecini güç kullanarak bastırmaya çalışan Baas yönetimi 9 yıllık savaşta ülkenin tüm petrol gelirlerini PKK'ya terk ederken savaş maliyeti ve tamamen duran sanayi, ticaret gelirleri nedeniyle ekonomik olarak iflas etti. Savaşın başladığı 2011 döneminde 45 -46 Suriye Lirası olan Dolar Esed bölgesinde 1920  Suriye Lirası'na yükseldi. Halkın büyük çoğunluğu açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verirken Esed, ağır ekonomik yükü hafifletme amacıyla Suriye'nin zengin iş adamlarına ait taşınır taşınmaz mal varlıklarına el koymaya başladı. Rami Mahluf ve rejimin en büyük sponsoru şirketlere denetimlerin sıklaştığı Suriye'de tablo her geçen gün daha da ağırlaşıyor. 

Yüzde 30 zararla bozduruluyor

 Rejimin ülke içi ve yurtdışı para transferini denetleme amaçlı getirdiği yasağa rağmen halkın kayıtdışı kuruluşları kullanmaya devam edeceği belirtiliyor. Bu durumun en büyük gerekçesi ise piyasada Dolar, TL ve Euro cinsinden yabancı paraların resmi kuruluşlarda ağır vergiler nedeniyle yüzde 30 daha düşük rakamlardan işlem görmesi. Suriyeli girişimci Ahmed Said, vatandaştan kesilen yüzde 30'luk kısmın Suriye lirasının daha yüksek değerden işlem görmesi nedeniyle rejime gittiğini ve para transfer eden kişilerin büyük zarara uğradığını söylüyor. 

Yüz binlerce kişi yurt dışından gelen paralarla geçimini sağlıyor 

Suriye'de hiç bir gelir kaynağı ve iş alanının kalmadığını belirten Ahmed Said, şu an yüzbinlerce aile Suriye dışında yaşayan yakınlarından gelen paralarla geçinmeye çalışıyor. Bu durum ülkede varolan krizi daha da derinleştirecek bir adım. Merkez Bankası, "vatandaşlardan bu transferlerin usulüne uygun olarak ruhsatlı şirketler aracılığıyla gönderilmesini sağlamak için yurtdışındaki akrabalarıyla iletişim kurmalarını istiyor. Aksi durumda herkes "terörizm finansmanı yasalarından yargılanacak. Bu uygulama sürdürülebilir olmaktan çok uzak' değerlendirmesinde bulundu. 
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89