• BIST 10248.74
  • Altın 2392.404
  • Dolar 32.3509
  • Euro 34.7737
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 14 °C

İran'da Türkler Erdoğan ve Türkiye aleyhine konuşmaları için tehdit ediliyor

İran'da Türkler Erdoğan ve Türkiye aleyhine konuşmaları için tehdit ediliyor
İran rejimi Erdoğan'ın okuduğu şiir sonrası Güney Azerbaycan Türkleri'nin Türkiye aleyhinde konuşması için baskı yapıyor.

Haber: Referans Medya

Sabah saatlerinde toplanan İran parlamentosu Türkiye karşıtı bir bildiri yayımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Karabağ'da okuduğu şiirden dolayı bir kınama mektubu yayımlayan milletvekilleri Türkiye Cumhurbaşkanı'nı ırkçılıkla suçladı. İran'da Türk ürünlerine karşı boykot çağrısı yapıldı ve bazı bölgelerde bu yönde kararlar alındı.

Erdoğan tıpkı ataları gibi eli kanlı!

Genel Kurul'da konuşan Milletvekillerinden Mahmud Ahmedi Bigeş, Türkiye aleyhinde sert ifadeler kullandı. Bigeş, Erdoğan'ı Osmanlıcılıkla suçladı ve ''Tıpkı ataları gibi gibi eli kanlı''. İran, Karabağ savaşında Ermenistan'ı desteklemeliydi. ABD ve Fransa'nın Türkiye karşıtı ambargo girişimlerini doğru buluyoruz'' diye konuştu.

Mecliste Türk Milletvekillerine Erdoğan aleyhine konuşun baskısı

Kınama öncesi yapılan oturumda Şazend Milletvekili Mahmut Ahmedi, Türk vekillerin Erdoğan'ın tavrına karşı sustuğunu belirterek hedef gösterdi. Fars kökenli vekillerinde destek verdiği sözler sonrası İran meclisinde arbede yaşandı. Toplantı sonrası 286 sandalyeli İran meclisinde 225 vekilin imzası ile bir kınama metni hazırlandı ve okundu. Kınama mesajında, "Kendisinden iyi komşuluk, İslam dünyasının birliği, bölgede barış ve istikrarın tesisi beklenen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şaşırtıcı ve beklenmedik ayrılıkçı bir dil kullanmasını şiddetle kınıyoruz" ibarelerine yer verildi.

İran istihbaratı tehdit ediyor

Güney Azerbaycan Milli Uyanış Hareketi (GAMOH) Başkan Yardımcısı Elyar Makuyi, yaşanan gelişmelerin ardından başta milletvekilleri, bürokratlar, gazeteciler ve cuma imamları olmak üzere Türklerin İran istihbaratı tarafından tehdit edildiğini söyledi. Makuyi Referansmedya.com'a yaptığı açıklamada Tebriz Cuma İmamı Ala Haşim'in bunun en açık örneği olduğunu kaydetti.

Cuma namazında Erdoğan aleyhinde konuşması istendi

Tebriz Cuma İmamı'nın 13 Aralık günü yayınladığı mesajda, ''İran istihbarat görevlilerinin Cuma namazı öncesi ofisine gelerek neden susuyorsunuz dediğini ve kendisinden Erdoğan'ın aleyhinde sözler söylemesini istediğin'' yazdı. Tebriz Cuma İmamı Ala Haşim, paylaşımında bununla birlikte, 'Vatanımız seviyoruz, İran bizim vatanımız'' gibi ifadeler kullandı.

Yerel gazeteler istihbarat kıskacında

Elyar Makuyi, İran'da 2 gündür tüm ulusal gazete ve televizyonlarda Erdoğan karşıtı propaganda yapıldığını hatırlattı ve yerel gazetelerin bu propagandaya destek vermediğini söyledi. Makuyi Tebriz başta olmak üzere İran'da Türk egemen bölgelerdeki gazetelerin Türkiye karşıtı haberler yapmaya zorlandığını anlattı. 

Cevad Zarif Cumhurbaşkanı adayı 

Yaşan sürece ilişkin en çarpıcı yorum Tebriz Milletvekili Ali Rıza Beygi'den geldi. Türk Vekil Ahmed  Türkiye karşıtı propaganda faaliyetlerini başlatan isim olan Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in önümüzdeki seçimlerde İran Cumhurbaşkanlığı adaylığına hazırlandığını öne sürdü. Ali Rıza Beygi ayrıca, Azerbaycan halkı Karabağ meselesinde İran İslam Cumhuriyeti hükümetini kendi tarafında görmüyor'' tespiti yaptı.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89