• BIST 9693.46
  • Altın 2507.469
  • Dolar 32.5758
  • Euro 34.7748
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Irak’ta uluslararası koalisyon konvoyuna bombalı saldırı

Irak’ta uluslararası koalisyon konvoyuna bombalı saldırı
Irak’ta uluslararası koalisyona lojistik malzeme taşıyan konvoya bombalı saldırı

Irak’ta İran’a yakınlığıyla bilinen silahlı milis gruplar, Tahran’ın çıkarına yarayacak ve ABD’yi Irak’tan çekilmeye zorlayacak bir strateji değişikliğine gittikleri görülüyor. Söz konusu gruplar geçtiğimiz yıllarda ABD’nin Bağdat Büyükelçiliğinin yanı sıra Amerikan askerlerinin bulunduğu askeri üslere düzenledikleri saldırılarla zaman zaman gündeme geldi. Ancak bu gruplar geçtiğimiz günlerde Irak’a kara ve deniz sınırları üzerinden giren sivil veya sivil olmayan lojistik malzeme konvoylarını hedef alarak farklı bir stratejiye yöneldi.

Irak Savunma Bakanlığı’na bağlı Güvenlik Medya Ağı’ndan yapılan açıklamada, güneydeki Zikar vilayetinde Pazar günü ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon güçlerine lojistik malzeme taşıyan konvoyun hedef alındığı bildirildi. Açıklamada, Zikar’a giden uluslararası yolda döşenen el yapımı patlayıcının konvoyun geçişi sırasında infilak ettiği belirtildi. Saldırı sonucu ölen veya yaralanan olmazken konvoydaki bir aracın lastiğinin zarar gördüğü aktarıldı.

Iraklı gözlemciler, geçtiğimiz günlerde Zikar vilayet merkezi Nasıriye kentinde ele geçirilen bomba yüklü araçla söz konusu konvoya saldırı planlanmış olabileceğine dikkat çekti. Resmi makamlar araç sahibinin kimliğine dair detaylı bir açıklama yapmaktan çekinse de olay sonrasında sosyal medya mecralarında araç sahibinin Haşdi Şabi çatısı altında faaliyet gösteren İran destekli Ensarullah El Evfiya Hareketi’ne mensup olduğu iddiası geniş yer buldu.

Zikar Emniyet Müdürlüğü aracın ele geçirilmesi sonrasında güvenlik önlemlerinin alındığını belirterek, kentte güvenliği bozan bir durumun yaşanmadığını kaydetmişti.

Irak’ta uluslararası koalisyona malzeme taşıyan bir konvoya Ağustos’un ilk haftasında da saldırı düzenlenmiş ancak resmi makamlar olayla ilgili hiçbir detay vermemişti.

Irak basınında yer alan haberlerde, Pazar günü gerçekleşen saldırının son bir ay içinde bu tür konvoyları hedef alan üçüncü saldırı olduğu bildirildi. Buna göre, Haziran’ın sonlarında da ABD askerlerine lojistik malzeme taşıyan bir konvoyun Zikar vilayetinden geçişi sırasında iki el yapımı patlayıcıyla hedef alındığı belirtiliyor. Bazı haberlerde ise güneydeki Divaniye vilayetinde ABD ve uluslararası koalisyon güçlerine lojistik malzeme taşıyan 3 kamyon ile aralarında Hummer tipi araçların da bulunduğu askeri araçların, kimliği belirsiz silahlı kişilerce kundaklandığı aktarılıyor.

İran destekli Şii silahlı gruplar geçtiğimiz yıllarda birçok kez ABD güçlerini ve Irak’taki çıkarlarını hedef almakla tehdit ederek, ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesi taleplerini dile getirdi. Nitekim 3 Ocak’ta İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Muhendis’in Bağdat Havalimanı’nda öldürüldüğü saldırı sonrasında 5 Ocak’ta Irak Meclisi toplanmış ve ABD güçlerinin ülkeden çıkarılmasına ilişkin bir kararı oybirliğiyle kabul edilmişti.

Iraklı yerel gözlemciler Başbakan Mustafa el-Kazimi’nin 20 Ağustos’ta ABD’ye düzenlemesi beklenen ziyaret öncesinde İran destekli silahlı grupların ülkedeki ABD çıkarlarını hedef alarak gerginliği tırmandırma yoluna başvurabileceklerine dikkati çekiyorlar. İran’a bağlı söz konusu grupların durumunun, Kazimi’nin Washington ziyareti sırasında ele alınacak konular arasında ilk sırada yer alması bekleniyor.

Aawsat

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89