• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Irak'ta silahlı Şii milisler sokağa indi, Başbakan Kazımi ''savaşa hazırız dedi''

Irak'ta silahlı Şii milisler sokağa indi, Başbakan Kazımi ''savaşa hazırız dedi''
İran yanlısı Asaeb Ehlül Hak gurubu üyeleri Bağdat sokaklarında gövde gösterisi yaptı. Irak Başbakanı Kazımi bunu isyan hazırlığı olarak gördüklerini ve savaşa hazır olduklarını belirtti.

Referans Medya

Irak'ta ABD Büyükelçiliği'nin vurulması sonrası başlayan gerginlik artarak sürüyor. Haşdi Şabi bileşenlerinden İran yanlısı Şii milis grubu Asaib Ehlil Hak militanları gece yarısı sokağa indi ve silahlı gövde gösterisinde bulundu. Amerikan Büyükelçiliği'ne füze saldırısı düzenlediği gerekçesiyle Irak güvenlik güçleri tarafından tutuklanan grup üyelerinin derhal serbest bırakılmasını isteyen Şii Asaib Ehlül Hak grubu, Başbakan Kazımi'ye 48 saat mühlet verdiklerini ilan etti.

Başbakan Kazımi meydan okudu

Ağır silahlarla donanmış askeri araçlarla Bağdat'ta gövde gösterisi yapan ve ardından başkentin bazı bölgelerini tutan Şii silahlı milislere karşı Başbakan Mustafa Kazımi'de sokağa indi ve "Onlarla gerektiğinde karşı karşıya gelmeye hazırız'' diyerek meydan okudu. 

Bağdat'ta güvenlik güçleri ile görüntülenen Kazımi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Halkın güvenlik güçleri ve orduya yasa dışı hareket edenler nedeniyle zedelenen güvenini yeniden kazanmak için sessizce çalıştık. Ülkenin absürt maceraya sürüklenmemesi için sükunet çağrısı yaptık. Ancak gerektiğinde karşı karşıya gelmeye hazırız" ifadelerine yer verdi. 

Mukteda Sadr'dan ABD ve İran'a çağrı

Irak’ın etkin Şii isimlerden Mukteda Sadr, 'ABD ve İran’a Irak’ı çatışma alanı yapmaktan vazgeçin' çağrısı yaptı. Sadr imzalı bildirimde, “Irak, ABD ve İran arasındaki çatışma alanının kurbanı oldu. Değerli komşumuz İran İslam Cumhuriyeti Irak’ı kendi çatışma alanı yapmaktan vazgeçmeli. Irak ve hükümetinin bağımsızlığı ve egemenliğine dokunmaktan vazgeçerse (İran'ı) içinde bulunduğu acısıyla (Covid-19) baş başa bırakmayız” dedi. 

Sadr işgal gücü dediği ABD için ise,  Iraklılar İran-ABD arasındaki çatışmanın parçası olmak zorunda değil. Yeni bir Irak inşa etme sürecindeyiz” ibarelerini kullandı. 

Mukteda Sadr, tarafların yaptığı çağrıya kulak vermemesi halinde 'duruma siyasi ve toplumsal araçlarla müdahale etme tehdidinde bulundu. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89