• BIST 10518.16
  • Altın 2472.776
  • Dolar 32.2824
  • Euro 35.0451
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

İdlip'te Felaketin Öbür Yüzü

İdlip'te Felaketin Öbür Yüzü
Savaşın 2011 yılından beri devam ettiği Suriye'de, İran ve Rusya destekli Esed rejiminin bombardıman ve fiili işkencelerinden kaçan 4 milyon sivil İdlib'e sığındı.

Haber: Referans Medya

Savaşın 2011 yılından beri devam ettiği Suriye'de, İran ve Rusya destekli Esed rejiminin bombardıman ve fiili işkencelerinden kaçan 4 milyon sivil İdlib'e sığındı.

Bombalardan kaçan yüz binleri burada bekleyen sorunların başında ise sığınacak bir ev yada çadır mahrumiyetiydi. Ardından gıda, su, ilaç, doktor, ısınma ve kanalizasyon gibi acil ihtiyaçların karşılanamaması var olan trajediyi çok daha içerisinden çıkılmaz hale getirdi.

İnsani Kriz Her Geçen Dakika Derinleşiyor

 Kendi vatanlarında mülteci konumuna düşen Suriyeli siviller, 9 yıllık savaştan kaçarak sığındıkları sınır kamplarında çetin kış şartlarında zor günler geçiriyor. ReferansMedya.com bölgede yaşanan temel sıkıntıları araştırdı.
Bölgede bulunan aktivist ve gazetecilerin aktardığı bilgiler ve İdlib Yerel Meclis raporlarına yansıyan veriler durumun vahametini yeterince açıklıyor. 


İşte bölgede var olan felaketten bazı başlıklar :


- Savaş nedeniyle yerinden edilenlerin yüzde 13'ü halen çadırdan mahrum. Derme çatma naylondan, battaniye veya kilimlerle örttükleri yerlerde yaşam mücadelesi veriyor. 

-  Yüzde 10’luk kısmı ise düzensiz kamplarda, çadır ve alt yapı durumunun kötü olduğu kamp ortamlarında yaşıyor.
-  Yüzde 2’lik dilim ise gece ve gündüzlerini ağaç altlarında ve halen açık havada geçiriyor. 

-  Sınıra göç edenlerin yüzde 14’ü, inşaatı tamamlanmamış veya kısmen yıkılmış binalarda ikamet ediyor.

- Yüzde 24’nün yardımına ise bölge halkı koştu ve yanlarına alarak var olan soruna çözüm amaçlı destek verdi. 

- Mültecilerin yüzde 7’si kendilerine geçici barınma merkezlerinde yer buldu.

- Yüzde 18’i imkânsızlıklar içerisinde kirada oturuyor.

- Geriye kalan yüzde 12’lik kısım ise kendilerini şanslı görüyorlar. Sebebi ise diğer yüzde 88'lik mağdur kitleye oranla  koşulları çok daha iyi olan kamplara yerleşebildiler.

Yardımlar Yetersiz

Yerel ihtiyaç raporunda önceki yıllara göre yardımlarda ciddi azalma yaşandığı belirtiliyor. Öncelikle ısınma ihtiyacını giderecek araç-gereç, gıda, elbise ve battaniye yardımları yetersiz.

Fiyatlar Olağanüstü Arttı 

Yaşam koşullarının ağırlaşması, bombardımanlar, yardım kuruluşlarının Rejim, İran ve Rusya tarafından hedef alınması bölge de fiyatların astronomik düzeye ulaşmasını sağladı. İdlib ve çevresinde 5 kişilik bir ailenin günlük minimum gıda masrafı ise 11.5 dolara yükseldi. Yakıt amaçlı kullanılan ceviz ve fıstık kabuğunun tonu 182 dolar, kömürün tonu 125 dolar, zeytin posasının tonu 125 dolar, odunun tonu 96 dolar ve mazotun litresi 0.77 dolar oldu. Toplamda 1185 adet düzenli ve düzensiz kampın bulunduğu sınır 90 kilometrelik sınıra sıfır koridorda ve şu an yaşayan mülteci sayısı ise 1 milyon 50 bin kişi olarak belirlendi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89