• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Hizbullah'ın uyuşturucu ticaretine büyük darbe

Hizbullah'ın uyuşturucu ticaretine büyük darbe
Lübnan'ı dünyanın en önemli uyuşturucu merkezlerinden biri haline getiren İran destekli Hizbullah örgütünün Ürdün, Dubai, Mısır ve Suudi Arabistan zehir trafiğine art arda darbeler vuruldu.

Hizbullah'ın uyuşturucu ticaretine büyük darbe

Haber: Referans Medya / Fuat Durmuş 

Suriye iç savaşının başladığı ilk dönemden itibaren Esed'e destek verme amacı ile milislerini Suriye'ye taşıyan Hizbullah, Suriye'nin Lübnan sınırında yer alan Humus kentini tamamen kontrol altına aldı. Sınır ilçelerden Kusayr'da 2013 yılı Haziran-Temmuz döneminde 300'den fazla kişinin öldürüldüğü, bin 400'den fazlasının ise yaralandığı katliam sonrası bölge genelinde hakimiyet sağlayan Hizbullah, o dönemden itibaren bu hattı uyuşturucu nakil koridoruna çevirdi. Dünyanın en büyük uyuşturucu baronlarından ve Hizbullah içerisinde komutanlık payesine sahip Nuh Zaiter tarafından yönetilen zehir ticaretine son dönem büyük darbe vuruldu. 

Zehir ticaretine 4 noktada operasyon

 Son 2 aylık dilimde Lübnan'dan Suriye'ye sokulan ve sonrasında Mısır, BAE, Suudi Arabistan ve Ürdün'e yapılan 4 ayrı sevkıyata narkotik operasyonlar düzenlendi. Suriye'den süt ve matte adı verilen bir çay türü ile birlikte ihraç edilen kablo ürünleri içerisinde tonlarca uyuşturucu ele geçirildi.
Mısır Gümrükleri, Rami Mahluf'un sahip olduğu "Milkman" markası süt şişelerine saklanan 4 ton haşhaş bulduktan sonra, Suudi yetkililer Suriye'den gelen "Mette" kutularına saklanmış yaklaşık 20 milyon (Kaptagon) Amfetamin uyuşturucu hapa el koydu. 

196b0797-9b43-40ac-9fd2-53f95294d407.jpg

                                                              (Mısır'da süt kutularında ele geçirilen uyuşturucu)


Suudi Haber Ajansı, Narkotik Genel Müdürlüğünün, Suriye’den çıkıp komşu ülkelerin kara topraklarını geçerek Suudi Arabistan sınırına ulaştığını ve sınırı geçmesinin ardından milyonlarca amfetamin (Captagon) narkotik tabletini içeren bir kaçakçılık operasyonunun çökertildiğini açıkladı. 
Suudi Narkotik Müdürlüğü, 'Mette'  paketlerine saklanan 19 milyon 264 bin narkotik hapı ele geçirdiklerini açıkladı. Konu ile ilgili 4 kişinin yakalandığı duyuruldu.

BAE'de 500 milyon Dolarlık uyuşturucu yakalandı

Benzer bir açıklama da BAE'den geldi. BAE Emniyet Müdürlüğü Narkotik Birimi,  Suriye'den gelen, 5 ton 656 kg (35 milyon 755 Kaptagon hapına el koyduklarını açıkladı. Kablo konteynerleri içerisinde bulunan uyuşturucunun transit geçiş kapsamında ve sanayi ürünü olarak BAE'ye girdiği kaydedildi. BAE'den yapılan bilgilendirmede yakalanan uyuşturucunun piyasa değerinin 500 milyon Dolar olduğu vurgulandı. 

a8c6b309-9832-4547-bc2d-6463c7e04003-001.jpg     (BAE'de kablo kolilerinde yakalanan uyuşturucu paketleri)

 

Hizbullah güdümlü şirket tarafından gönderildi

Suudi yetkililer tarafından ele geçirilen ve Ortadoğu'da kullanımı yaygın olan 'Mette' isimli bitkisel içecek paketlerine saklanan uyuşturucu Suriye merkezli ‘’Elharita Elhadra’’ isimli şirket tarafından Suudi Arabistan'a nakledildi.  Söz konusu şirket Esed destekçisi Suriyeli Elbakkur Ailesine ait. Ailenin Lübnan Hizbullah'ı ile ortak faaliyet yürüttüğü, BAE, Irak, Suudi Arabistan, Ürdün ve Mısır gibi ülkelere yapılan zehir ihracatında önemli rol oynadığı belirtiliyor. 

Son operasyon 22 Mayıs'ta düzenlendi

Suriye'den ihraç edilen uyuşturucu ürünlerine yönelik son operasyon 20 Mayıs'ta Ürdün-Suriye sınırında düzenlendi. Ürdün ordusu Suriye'den büyük miktarda uyuşturucu kaçakçılığı girişimini engellediğini duyurdu. 

Ürdün Ordusu tarafından 21 Mayıs günü yapılan açıklamada, Suriye'den bazı kişilerin sızma girişimini engellediği ve bu esnada çatışma yaşandığı bilgisi verildi. Ordu açıklamasında 'sınır koruma kurallarının uygulanması sonucu uyuşturucu kaçakçılarının yeniden Suriye derinliğine geri çekildiği ancak bölge taraması sonucu 2 bin 831 esrar ve 20 bin captagon tabletinin ele geçirildiği' beyan edildi. 
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89