• BIST 10511.14
  • Altın 2465.437
  • Dolar 32.2606
  • Euro 35.0379
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 12 °C

Hayvandan insana geçen bulaşıcı hastalıklar

Hayvandan insana geçen bulaşıcı hastalıklar
İnsanların hayvanlarla etkileşerek yakalandığı salgın hastalıkların ve diğer virüslerin geçmişten günümüze tarihi  zaman çizelgesi 

Referans Medya [Miraç Şamil Atalan]

Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını çıkış noktasının en büyük iddiası olarak vahşi hayvanlar olarak gösterilmektedir. Referans Medya olarak  İnsanların hayvanlarla etkileşerek yakalandığı salgın hastalıkların ve diğer virüslerin tarihten günümüze zaman çizelgesini hazırladık. 


Zoonoz hastalıklar; hayvanlardan insanlara bulaşan ve her iki gruba dahil bireylerde ortak olarak şekillenen hastalıklar diye tanımlanabilir. Veterinerler de yaptığı açıklamalarda Koronavirüs'ün hayvanlardan insana geçebileceği iddiasında bulunuyor.

 Bilim insanların yaptığı açıklamada, Zoonotik hastalıklarda bazen bir virüsün kaybolduğunu söylemek imkansızdır, çünkü birçok farklı şekle  sahip olabilir ve mutasyona uğrayabilir ve uykuda kalabilir.  


20. yüzyılın başından beri insanlara bulaşan  zoonotik hastalıkların  zaman çizelgesi.


Asya gribi, 1957:  Şubat 1957'de, Doğu Asya'da pandemiye yayılan H2N2 olarak bilinen yeni bir grip virüsü ortaya çıktı. Dünya çapında yaklaşık 1.1 milyon ölüme neden olan bir kuş gribi virüsünden kaynaklanmıştır.

HIV: İlk olarak 1981'de tanımlanan hastalığın, Orta Afrika'daki şempanzeleri avlayan ve enfekte kanlarıyla temasa geçen insanlar tarafından alındığı düşünülmektedir. Bununla birlikte, çalışmalar, HIV'in maymunlardan insanlara 1800'lerin sonlarına kadar atlamış olabileceğini ve Batı'da en azından 1970'lerin ortalarından sonlarına kadar var olduğunu gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre HIV bugüne kadar yaklaşık 35 milyon insanı öldürdü.

Sars:  Şiddetli akut solunum sendromu, 2002-3'te küresel bir salgında en az 770 kişiyi öldüren başka bir koronavirüs türüdür . Kurbanların çoğu Güney Çin, Vietnam ve Singapur'daydı. Bilim adamları kökenlerinden emin değiller, ancak Covid-19 gibi, yarasalardan gelebileceği ve sokak pazarlarında genellikle sulu koşullarda satılan misk kedileri gibi diğer hayvanlara yayılabileceği düşünülüyor. Salgın 26 ülkede 8.000'den fazla vaka ile sonuçlandı. Bunlardan 774 kişi öldü.

Domuz gribi: 2009-2010'da Meksika'daki domuzlarda yeni bir grip türü ortaya çıktı.

 H1N1 virüsü, küresel bir pandemide bir yıldan az bir sürede 214 ülkeye yayılan yaklaşık on binlerce insanı öldürdü. Bununla birlikte, genel olarak salgın başlangıçta tahmin edildiği kadar ciddi değildi, çünkü büyük ölçüde birçok yaşlı zaten buna karşı bağışıktı. 2009 H1N1 salgını sonucunda dünya genelinde 123.000 ila 200.000 kişinin öldüğünü ortaya koydu.

Mers:  İlk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan'da tanımlanan Orta Doğu solunum sendromu, semptomları ateş, öksürük ve nefes darlığı içeren bir koronavirüstür. DSÖ'ye göre tahmini ölüm oranı yüzde 35 olan hastalık 858 kişiyi öldürdü. Yine bilim adamları, bu kez develer aracılığıyla yarasalardan insanlara yayıldığını düşünüyor.

Ebola: Batı Afrika'da 2014-2016 salgını, virüsün ilk 1976'da keşfedilmesiyle 11.300 kişinin ölümüne neden olan en büyük ve en karmaşık Ebola salgınıdır. Bilim adamları, Gine'de enfekte yarasalarla temas eden bir çocukla başladığını, ancak o zamandan beri maymunlar, şempanzeler, antiloplar, meyve yarasaları, kirpi ve sıçanlar da dahil olmak üzere çalı etlerinin öldürülmesi ve kasaplanmasıyla geniş ölçüde bağlantılı olduğunu söylüyorlar.

Zika: İlk olarak 1947'de maymunlarda Uganda'da tanımlanan sivrisinek kaynaklı virüs, Brezilya'daki bebeklerde binlerce mikrosefali - normalden daha kısa bir kafa - olgusunun nedeni olduğu düşünülen 2015 yılında alarm verdi. Salgınlar yakında Amerika, Afrika ve diğer bölgelerde ortaya çıktı. 29 bebeği öldürdüğü düşünülüyordu.

Kuş gribi: Kuş gribi veya kuş gribi olarak da adlandırılan kuş gribi, birçok farklı suşa sahiptir, ancak bunlardan biri H7N9, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre 2013'ten beri dünya çapında 1.568 vakaya ve 616 ölüme neden olmuştur.

 H5N1: İlk olarak 1997'de tanımlanan, doğu ve güneydoğu Asya'ya yayıldı, Hong Kong'da altı kişiyi öldürdü ve Hong Kong'dan İngiltere'ye kadar büyük tavuk ve hindi sargılarına yol açtı. hastalık. Bugüne kadar 861 insan H5N1 enfeksiyonu ve 455 ölüm bildirilmiştir .

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89