• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Gazze'de ev sahibi ile evi işgal eden arasındaki mesafe

Gazze'de ev sahibi ile evi işgal eden arasındaki mesafe
Al-Quds Üniversitesi'nde aktivisti Rima Najjar'ın tanık olduğu İşgalci İsraillilerin Filististinli ailelere yaptığı zulmü Referans Medya olarak sizler için hazırladık.

Referans Medya: Miraç Şamil Atalan

İsrail tarafından yurtları işgal edilen Filistinli aileler ile işgalci İsrailli sakinler sık sık karşılaşıyorlar. 


İşgalin en büyük örneklerinden Hayfa'nın Ijzim köyü. Hayfa'nın güneyindeki Ijzim köyü, İsrail'in kurulmasından sonra Siyonist çetelerin eline düşen köylerin Karmelit üçgeni olarak bilinen üç köyden biridir.

Ijzim, Siyonist çeteler tarafından işgal edilmesinin ardından Filistinliler başka şehirlere ülkelere sığınmak zorunda kaldılar.

Burada yakındaki bir köyden yerinden edilmiş bir aile yaşıyor. Hajjeh Samir ile orada buluşmak için randevumuz vardı. Kadının kocası hasta olmasına rağmen bizimle gelmekte ısrar etti.


Ljzim'in güzelliğine rağmen, yol sizi oraya götürdüğü kadar kasvetli görünüyor ama aynı zamanda değil. Hajjeh Samir, coşkuyla evlerin Filistinli sahiplerinin isimlerini aktararak bizim için turumuzu düzenliyor.

Taşları olduğu gibi korunmuş. Mevsimlerin kuraklığı her arttığında kapalı kapılarının renkleri tek başına değişiyor.

"Burası bizim evimizde"

Burada Ebu Samir arabada kalmıyor çünkü bu sahne kronolojik sırayla hayatında görmeyi çok istediği yerdir. Burası bizim evimizdi, babamın evi. 1948 Savaşı'ndan sonra Siyonistler burayı işgal etti.


"Hiç bir şey hissetmiyorum"

Evin önünde  birkaç dakika durduktan sonra evin sakinleri kapıya çıktı. Bize ne istediğimizi sordular.  Ben; "diyelim ki bu evin sahibi; evinin enkazı üzerine inşa edilmiş bir evde yaşarken nasıl hissediyorsun?" diyince  “Açıkçası ben hiçbir şey hissetmiyorum. Çok mutluyum. Burada yaşamak çok keyifli" cevabını aldım.

"Evin sahibi ile onu işgal eden arasındaki mesafe"


Evin sahibi ile onu işgal eden arasındaki mesafe ne kadar tuhaf. Kapının içinde olabilecek olanla kapının dışında kalması gereken kişi arasındaki ironi ne kadar tuhaf. Ebu Samir ne kadar güçlü! Turumuza katılmayan diğer yerinden edilmiş insanlar için de geçerli. 

İşgal edilmiş okullar, evler...


İçlerinden biri bize babasının evinin penceresinden bakmaya ve orada bir yabancının yaşadığını görmeye dayanamayacağını söyledi. Ve bu bakış belki de korkunç bir sembol gösterebilir. Örneğin çalıntı bir Filistin okulunun penceresinden bir tapınağa dönüşmüş bir amblem, İsrail bayrağı, okul taşlarının hatırası kadar eski değildir.


"Filistinliler ne kadar uzun süre sürgün edildikçe o kadar çok hatırlıyorlar"


Ve böylece, aşırı bir görüntü! Zamanın geçişinin unutmaya yardımcı olduğu söyleniyor, ancak Filistin örneğinde, zaman denkleminin farklı olduğu ve yılların sadece bir sayı olduğu görülüyor. Aksine, Filistinliler ne kadar uzun süre sürgün edildikçe o kadar çok hatırlıyorlar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89