• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Fransa 2 haftada 45 bin Cezayirli öldürdü

Fransa 2 haftada 45 bin Cezayirli öldürdü
Fransız askerleri, 8 Mayıs 1945 tarihinde Cezayir’in Setif, Galime ve Harrata bölgelerinde işgali protesto eden 45 bin sivili 1 günde öldürdü. Binlerce sivilin makineli tüfeklerle öldürüldüğü katliam 75 yıldönümünde anıldı.

Haber: Referans Medya / Miraç Şamil Atalan

Fransız askerleri, 8 Mayıs 1945 tarihinde Cezayir’in Setif, Galime ve Harrata bölgelerinde işgali protesto eden 45 bin sivili 1 günde öldürdü. Binlerce sivilin makineli tüfeklerle öldürüldüğü katliam 75 yıldönümünde anıldı.

İlk olarak 1830’da Cezayir’e işgal gücü olarak giren Fransa, bir süre sonra tüm ülkeyi ele geçirdi ve Cezayir halkının 132 yıllık esaret ve  sömürgeleştirme sürecini başladı. İşgal dönemine direnen Cezayirliler bu dönem zarfında ülkelerinin sömürgeleştirilmesine karşı birçok direniş örgütü kurarak Fransız işgaline karşı mücadele verdi.

Kültürel Emperyalizm

Fransızlar, askeri işgalin hemen ardından kültürel baskı yöntemlerine başvurdu. Müslüman ve Arap kimliğini yok etmeye çalışan işgalci Fransa, Arapça ve Berberice yerine Fransızcayı resmi dil olarak ilan etti. Cezayir’e getirilen binlerce misyoner Müslümanlığın yerine Hıristiyanlığı hakim kılmak adına yoğun çaba sarf etti.

Zorunlu gasp

Halka hizmet veren vakıflara ait gayrimenkullere el koymaya başladılar. Ülkenin en güzel bölgelerinde sömürge yerleşim birimleri oluşturdular ve buralara Avrupalıları getirtip yerleştirdiler. Avrupa’dan göçü teşvik amacıyla da yerli kabilelerden zorla gasp edilen araziler göçmenlere bedava dağıtıldı.

Yüz binlerce insanı katlettiler

İşgalci Fransa, tüm bu baskı politikalarına ve katliamlara karşı başlayan isyanları ise Cezayir’e yerleştirdiği 400 bin askerle ülkenin her tarafını kan gölüne çevirerek bastırdı. Yüz binlerce insanı öldürdüler. Fransa, soykırıma varan bu katliamlara rağmen ancak 19.yüzyılın sonlarına gelindiğinde Cezayir’de hakimiyet sağlayabildi. Bu tarihlerden itibaren de yüz binlerce Fransız Cezayir’e yerleştirildi.

Katliam günü 8 Mayıs 1945

Setif şehrinde binlerce Cezayirli, Cezayir bayrağı açarak, Yaşasın özgür ve bağımsız Cezayir yazılı pankartların arkasında bağımsızlık marşları söyleyerek yürüdü.

Kalabalığın üzerine makineli tüfeklerle ateş açan Fransız ordu birlikleri yüzlerce kişiyi öldürdü.

Ardından Setif ve yakınlarındaki Guelma ve köylerinde hava kuvvetlerinin de dahil olduğu yoğun saldırılar yapıldı.

4e1aaaf7-97e6-4710-82ad-2cc109ea2c24-001.jpg

 Ülkede sıkıyönetim ilan edildi.

Binlerce insan gözaltına alındı ve sorgusuz bir şekildi infaz edildi.

 22 Mayısa kadar süren katliam ve tutuklamaların sonucunda Cezayir kaynaklarına göre 45 bin sivil Cezayirli öldürüldü.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89