• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Esed hükümete Şii başbakan atadı

Esed hükümete Şii başbakan atadı
Baas rejiminin yeni başbakanı İdlib kökenli ve sonradan Şiiliği seçenHüseyin Arnus oldu. Şii Arnus'un başbakanlığa atanması İran'ın Şii Hilali projesinin Irak ve Lübnan'dan sonraki yansıması olarak yorumlandı.

Referans Medya: Fuat Durmuş 

Şam rejiminin lideri Beşşar Esad 11 Haziran 2020’de çıkarttığı kararname ile 2016 yılından bu yana Başbakanlık görevini yürüten İmad Hamisi görevden aldı. Hamis'in yerine ise İdlib doğumlu ve halen Su Kaynakları Bakanlığı görevinde ki Hüseyin Arnus'un getirildiği açıklandı. 

Başbakanlık görevine getirilen Arnus 1953 İdlib Doğumlu. 1978’de Halep üniversitesi İnşaat mühendisliği fakültesinden mevzun olan Arnus, 1989 - 1994 yılları arasında Suriye Mühendisler Birliği İdlip Şube Başkanlığını yaptı. 1994 - 2002 yılları arası kara yolları şirketi genel müdürlüğü görevlerinde bulunan Arnus, 2002 - 2004 döneminde ulaştırma bakanı yardımcısı oldu. 2004 - 2009 yılları arasında kara yolu ulaşım müdürlüğü genel müdürü oldu. 2009 - 2011 yılları arasında Deyr Ezzor, 2011 - 2013 yıllarında ise Kuneytıra Valiliği görevlerine getirildi. 2013 - 2018 yılları arasında İskan Bakanı olan Arnusi 2018’den bu yana ise Su Kaynakları Bakanı olarak görev yapıyordu.

Ailesi ile birlikte Şii'leşti

İdlib Yerel Meclis Başkanı Ghassan Hamo, Referansmedya.com'a yaptığı açıklamada Hüseyin Arnus'un aslen Han Şeyhun ilçesine bağlı Tah köyünden olduğunu söyledi. Esed tarafından başbakanlığa atanan Arnus'un  İdlib'te Mühendisler Birliği Şube Başkanlığı görevinde bulunduğunu aktaran Hamo, kendisi ve ailesinin valilik yaptığı dönem aslen Ehli Sünnet olmakla birlikte Şiiliği seçtiğini söyledi. Ghassan Hamo, son atamanın Suriye'de yaşanan İran-Rusya nüfuz çekişmesi açısından da önemli bir gösterge olduğunu belirtti ve Arnus'un Şii kimliğinin Rusya'ya mesaj niteliği taşıdığını kaydetti.

Esed son kozlarını oynuyor

Suriye Geçici Hükümet kaynakları ise bu atamanın İdlib kökenli ve Şii bir isimden seçilmesinin siyasi arka planı olduğunu belirtiyorlar. Rejimin ekonomik iflasını örtbas etme adına eski Başbakan İmad Hamisi görevden aldığını söyleyen muhalif hükümet yetkilileri, Suriye'de Nusayriler dahil Esed'i destekleyen hiç bir kişi ya da topluluğun kalmadığı bilgisini veriyor. Geçici Hükümet Müsteşarlarından Abu Huso, Refernasmedya.com'a yaptığı değerlendirmede Beşşar Esed'in başbakan değişikliğini son koz olarak yorumladı. Abu Hüso 4 bin Suriy olan doların tırmanışı ve büyüyen yoksulluk, yolsuzluk dalgasının Esed'in sonunu hazırladığını ve bu yaz Şam'da yönetimin mutlaka değişeceğini anlattı. 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89