• BIST 9548.09
  • Altın 2493.983
  • Dolar 32.5008
  • Euro 34.5803
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C

Cübbeli Ahmet M. Kemal ve İstiklâl Mahkemelerini savundu

Cübbeli Ahmet M. Kemal ve İstiklâl Mahkemelerini savundu
Cübbeli Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü "Mustafa Kemal'in aleyhinde konuşmak caiz değildir" fetvasından bir gün sonra da İstiklal Mahkemeleri uygulamalarından M. Kemal'in sorumlu olmadığını ileri sürdü. 

Referans Medya [Miraç Şamil ATALAN]

 

Son dönemin popüler isimlerinden Cübbeli Ahmet, Habertürk televizyonunda Didem Arslan Yılmaz'ın sunduğu "Türkiye'nin Nabzı Özel" programına katıldı. Atatürk hakkında söylediklerim dolayısı ile İslami camiada çok fena eleştiriliyorum" diyen Cübbeli Ahmet, M. Kemal'in o süreçte yaşanan olaylarda suçu olmadığını iddia etti. 

"Mustafa Kemal suçlanamaz"


Cübbeli Ahmet Ünlü programda Falih Rıfkı Atay'ın "Binlerce kişiyi devrimlerin yerleşmesi için astı" dediği İstiklal Mahkemelerini savundu. O dönem rejimin yerleştirilmeye çalışıldığını belirten Ahmet Ünlü, İstiklâl Mahkemeleri'nin aldığı kararlar ve idamlarla ilgili  şunları söyledi:

M. Kemal için hocaları asmış, bunu kesmiş diyorlar. Onların da dünya kadar tezleri var. Bende diyorum ki,  o zamanda da gelen bilgiler,  haberler, adam rejimi devleti oturtmamış ordan isyan çıkıyor burdan bi şey çıkıyor. Doğru bilgilenmemiş olabilir. Kendi vakıf olmamış olabilir.

Böyle olaylar hep Atatürk'e mal oldu suçu yoktur. Bunu söylüyorum eleştiri konusu oluyorum" ifadelerini kullandı. 

Hukuk tarihinin utanç yılları


Yurdun dört bir yanında verilen kurtuluş mücadelesinin ardından, meselenin ‘memleket’ olduğu bir döneme girilmişti. 1920 yılının 23 Nisan’ında meclis kurulmuş; ondan tam 6 gün sonra ise Vatana İhanet Kanunu çıkarılmıştı. “Asker kaçaklarını yakalama amaçlı kurulan bu mahkemeler savaş sonrası çok farklı bir misyona büründü. 


"Binlerce insan idam edildi"

 Ancak, bu mahkemeler zamanla amacından saptı. Hükümetle ters düşen, bunu dile getiren veya bu doğrultuda iftiraya uğrayan kim varsa, hepsi bu mahkemelerde yargılandı. Resmi olmayan rakamlara göre 10 binlerce insan idam edildi. Onların içinde kurtuluş mücadelesinin büyük komutanı Kazım Karabekir Paşa da vardı, “şapka takmadığı” gerekçesiyle idam edilen İskilipli Atıf Hoca da.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0543 861 19 89