• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

BAE Prensi Esed'i aradı yardıma hazırız dedi

BAE Prensi Esed'i aradı yardıma hazırız dedi
Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan Esed'i arayarak 'biz kardeşiz, size yardıma hazırız' dedi. 

Haber: Referans Medya 

BAE Prensi Esed'i aradı yardıma hazırız dedi
Suriye Baas rejimi lideri Beşşar Esed'e ateşkesi boz 3 milyar verelim teklifinde bulunan BAE Veliaht Prensi Mart ayında Esed'i dogrudan arayarak yardıma hazırız' taahhüdünde bulundu.
Esed'le yaptığı görüşmeyi Tweter hesabından da duyuran Zayed'in görüşme trafiği ve teklif içeriği ortaya çıktı.
Middle East Eye haber sitesinde yer alan haberde, Prens Nahyan'ın, ateşkes anlaşmasının yapılmasını ve uygulanmasını engellemeye çalışarak, Esed'e 3 milyar dolar teklif ettiği iddiasında bulunuldu.

Haberde, Nahyan'ın Türkiye ile Rusya arasında ateşkes anlaşmanın yapılmasından hemen önce kardeşi Tahnoun bin Zayed'in yardımcısı ve ulusal güvenlik danışmanı Ali Al-Shamsi'yi Esed ile görüşmek üzere Şam'a gönderdiği öne sürüldü.

Nahyan'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ateşkesi görüştüğü sırada da Esed'le görüştüğü savunulan haberde, Prens'in ateşkese varılmaması talebini yinelediği, Esed'in ise maddi desteğe ihtiyacı olduğu cevabını verdiği kaydedildi.

Haberde, Esed'in ateşkesin bozulması karşılığında Nahyan'dan 5 milyar dolar istediği ancak tarafların 3 milyar dolara anlaştığı ve ateşkes imzalanmadan önce de 250 milyon dolar ödeme yapıldığı ileri sürüldü.

Rusya'nın plandan haberdar olması üzerine Putin'in, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu Şam'a gönderdiği aktarılan haberde, Şoygu'nun Esed'e "Yeni bir saldırı başlatmanı istemiyoruz. Rusya, ateşkesin devam etmesini istiyor." mesajını ilettiği vurgulandı.

Haberde, Nahyan'ın Şoygu'nun ziyaretinin ardından tekrar bir girişimde bulunduğu ve Esed'e 1 milyar dolar daha ödeme yaptığı iddia edildi.

Suriye devriminin ilk başladığı 2011 yılından 2016'ya kadar geçen süreçte Esed karşıtlarına destek veren BAE, 2016 yılında saf değiştirerek PKK ve Esed'le işbirliğine gitti. PKK terör örgütünün Haseke, Münbiç, Rakka ve Deir el Zor işgal süreçlerine siyasi ve ekonomik en büyük desteği veren BAE, 2018 yılında ise savaşın başladığı ilk dönem Şam'da kapattığı Büyükelçiliği yeniden açtı. 

Destek için hazırız

BAE gölge kralı Muhammed bin Zayed, Esed'le yaptığı görüşmeyi, sosyal medya hesabından duyurdu. Zayed, "Beşşar Esed'le telefon görüşmesi yaptık ve yeni tip koronavirüs salgınının etkilerini ele aldık. Bu zorlu koşullarda Birleşik Arap Emirlikleri'nin kardeş Suriye halkına desteği ve yardımını yineledim. Sıkıntı zamanlarında insan dayanışması her şeyden öncedir. Kardeş Suriye de bu kritik koşullarda yalnız kalmayacaktır." sözleriyle paylaştı.

Direnişe en büyük darbeyi vurdu

Suriye devrim süreci, siyasi ve askeri açıdan büyük kırılmalar yaşadı. Sahada askeri gruplar tek çatı altında toplanabilme aşamasına bir türlü gelemezken siyasi arenada ise Körfez ittifakı ve Batılı ülkeler Suriye Muhalif Devrimci Güçler Koalisyonu ve Geçici Hükümet yapısını sürekli sabote ederek etkisizleştirdi. DEAŞ'ın sahaya sürülmesi ve muhalif yapının güçsüzleştirilme operasyonlarında Suudi Arabistan ve BAE öncü görev üstlendi. Başta en büyük Suriyeli Özgür Ordusu'nun lağvedilmesi ve muhalif grup liderlerinin suikastlerle ortadan kaldırılması olmak üzere DEAŞ terörü ve PKK işgallerinde BAE istihbaratı büyük rol oynadı. BAE ve Suudi Arabistan'ın PKK'ya sağladığı finansman desteğinin 1.5 milyar doları aştığı kaydediliyor. BAE 2016 yılı sonları itibarı ile Esed karşıtı muhalif unsurlardan tamamen desteğini çekerken 2018 yılında ise Şam'da 2011 döneminde kapanan Büyükelçiliğini yeniden faaliyete geçirdi. 

Star Gazetesi / Referans Medya 

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89