• BIST 10194.79
  • Altın 2402.551
  • Dolar 32.2602
  • Euro 34.7247
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C

Abbas güçlerinin katlettiği Filistinli aktivist Benat için halk sokaklara döküldü

Abbas güçlerinin katlettiği Filistinli aktivist Benat için halk sokaklara döküldü
Mahmud Abbas yönetimine bağlı güvenlik güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria’da alıkoyduğu siyasi aktivist Nizar Benat gözaltında katledildi

Batı Şeria'nın güneyindeki el-Halil Valisi Cibrin El-Bekri, yaptığı yazılı açıklamada, aktivist Benat’ın, Abbas güçlerinin kendisini tutuklamasından sonra vefat ettiğini teyit etti.

Birçok Filistinli hukukçunun üyesi olduğu Adalet İçin Avukatlar isimli örgütün temsilcisi Avukat Muhanned Karaca, konu hakkında yaptığı açıklamada, el-Halil’deki başsavcılığın Benat’ın öldüğünü Ramallah merkezli İnsan Hakları Bağımsız Komisyonu (ICHR) Direktörü Ferid el-Atraş’a bildirdiğini aktardı.

Öte yandan Nizar Benat’ın ailesi, Abbas yönetimine bağlı güvenlik güçlerinin, bugün sabah saat 3.30’da Benat’ın evine baskın yaptığı, 20’ye yakın güvenlik görevlisinin kendisine şiddet uyguladığını ve ardından tutukladıklarını açıkladı. Aile, tutuklandığı sırada Benat’ın avaz avaz bağırdığını da belirtti.

Benat’ın evinin basıldığına, uyurken kafasına coplarla ağır şekilde vurulduğuna, uyandığında ise biber gazına maruz kaldığına dikkat çeken aile, tüm bunların, Benat’ın önceden planlanmış bir suikasta kurban gittiğinin kanıtı olduğunu vurguladı.

Açıklamasında aile, “Nizar, yediği dayak nedeniyle daha evindeyken bilincini kaybetti. Uyandıktan sonra da 25 civarında Koruyucu Güvenlik Güçleri ve Filistin Genel İstihbarat Servisi mensubu tarafından çıplak olarak tutuklanarak bilinmeyen bir yere götürüldü." ifadelerine yer verdi.

Aile, aktivist Benat’ın suikasta uğradığını kanıtlamak için insan hakları örgütleri ve aileden fertlerini içeren bir soruşturma komitesinin kurulmasını talep etti.

Dura sakinlerinden olan Nizar Benat siyasi duruşu ve görüşleri nedeniyle Ramallah yönetimi tarafından birçok kez tutuklandı. Daha önce de defalarca tutuklanan Benat’ın, haksızlık ve insan hakları ihlaline uğradığı kaydedilmişti.

Filistinli gruplar ve insan hakları örgütlerinden kınama

İnsan hakları örgütleri ve Filistin'deki gruplar Benat'ın gözaltına alınmasının hemen ardından ölümünü kınayarak soruşturma açılmasını talep etti.

Filistin İnsan Hakları Komisyonundan yapılan açıklamada, aktivist Nizar Benat'ın hayatını kaybetmesi hadisesinin çok ciddiye alındığı, olayla ilgili soruşturmanın başladığı, cesedin otopsisine Komisyon tarafından görevlendirilen bir adli tıp doktorunun da katılacağı ve soruşturma tamamlanınca sonucun derhal açıklanacağı ifade edildi.

Avrupa Birliği Filistinliler Delegasyonu, Benat'ın ölümü nedeniyle "üzüntülerini" ifade etti. Ayrıca AB Delegasyonu ivedilikle bağımsız, şeffaf ve kapsamlı bir soruşturma yapılmasını istedi.

Filistin hükümeti ise Nizar Benat'ın ölümüne ilişkin resmi bir soruşturma komisyonu kurulduğunu açıkladı.

Filistin Alimler Birliği, Benat'ın gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinden Filistin yönetimi ve güvenlik güçlerini sorumlu tuttu. Birliğin Basın Sözcüsü Hafız el Kermi, "Benat'ın bu sabah Filistin güvenlik güçleri tarafından gözaltı alınarak işkenceye maruz bırakıldıktan sonra suikasta kurban gitmesini kınıyoruz. Olayın tüm sorumluluğunun Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve güvenlik güçlerinde." değerlendirmesinde bulundu.

Hamas, aktivist Nizar Benat'ın katledilmesini şiddetle kınadı

Hamas tarafından konu hakkında yapılan açıklamada, “Bu, önceden planlanmış ve organize edilmiş suikast suçu, Abbas yönetiminin ve güvenlik güçlerinin halkımıza, muhalif aktivistlere ve siyasi rakiplerine yönelik kötü niyetlerini ve davranışlarını yansıtıyor.” ifadelerine yer verildi.

Filistin Yönetimi’nin, buna benzer birçok suç işlediğine dikkat çeken Hamas, aktivist Benat'ın suikasta uğraması ve muhtemel sonuçlarından, Oslo Anlaşması doğrultusunda başkanlık koltuğuna oturan Mahmud Abbas ve yönetiminin sorumlu olduğunu vurguladı.

Açıklamasında Hamas, Benat'ın ailesine ve Filistin halkına başsağlığı dilerken, “Nizar Banat'ın kanı, kendilerini ve vicdanlarını halkımızın düşmanlarına satan suçluların ve katillerin peşine düşen bir lanet olarak kalacaktır.” dedi.

Hamas, tüm Filistin halkını, Benat için düzenlenecek cenaze törenine katılma çağrısı yaptı. Ayrıca, Filistinli grupları ve ulusal kurumları, Benat ailesiyle dayanışma içinde olmaya davet etti.

Palinfo

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89