• BIST 8897.39
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Yüzbinlerce akıl hastası zincire vurulmuş halde yaşıyor

Yüzbinlerce akıl hastası zincire vurulmuş halde yaşıyor
HRW yetkilisi, “Farklı dinler, sosyal tabakalar, ekonomik sınıflar, kültürler ve etnik gruplar arasında insanları zincirleme uygulamasına rastladık. Bu, tüm dünyada görülen bir uygulama” dedi

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) yayımladığı yeni rapor, 60 ülkede yüz binlerce kişinin ruh sağlığı sorunları nedeniyle zincire vurulmuş halde yaşadığını ortaya koydu.

Kuruluş, ruh sağlığı sorunlarına dair bilinçlenmemiş ya da bu meselelerle ilgili destek arayışında olmayan aileler ve bakım merkezlerinin tıbbi yardıma muhtaç bu insanları zincirleyip aç bıraktığını gözler önüne serdi.

HRW’nin raporunda, aynı yerde uyumaya mecbur bırakılan bu insanların, idrarlarını ve dışkılarını tutuldukları alanda yapmak zorunda kaldığı vurgulandı.

Reuters'ın haberine göre Çin, Nijerya, Meksika gibi dünyanın farklı kıtalarındaki ülkelerde psikososyal engelleri olan yaklaşık 800 hastayla görüşen HRW’nin hazırladığı rapor, bu kişilerin zincire vurulduğunu, ağaçlara bağlandığını, kafeslere kilitlendiğini ya da hayvan barınaklarına hapsedildiğini belgeledi. 

Bu arada araştırmanın yürütüldüğü ülkeler arasında adı geçen Türkiye’ye dair özel bir bilgiye yer verilmedi.

HRW’nin engelli hakları bölümünde kıdemli araştırmacı Kriti Sharma şunları söyledi:

Farklı dinler, sosyal tabakalar, ekonomik sınıflar, kültürler ve etnik gruplar arasında insanları zincirleme uygulamasına rastladık. Bu, dünyanın dört bir yanında görülen bir uygulama.

Sharma, birçok ülkede ruh sağlığı problemleri olan insanların “büyü yapılması, içlerine ruh girmesi ya da günah işlemeleri” nedeniyle bu hale geldiklerine dair bir inanış olduğunu belirtti.

Araştırmacı, ailelerin hasta yakınlarını, kaçıp kendilerine ya da başkalarına zarar vermesinden korktukları için zincirlediğini söylediğini aktardı.

Öte yandan, rehabilitasyon merkezlerinde ya da dini şifa kurumlarında durumun daha farklı olduğu kaydedildi.

Dünya genelinde gerek devlet gerekse özel bakım merkezlerinde ya da geleneksel ve dini şifa kuruluşlarında görevlilerin, ruhsal hastalıkları olan bu kişilere yiyecek vermediği, zorla ilaç içirip bitkisel tedavi uyguladığı, hastaları fiziki veya cinsel şiddete maruz bıraktığı iddia edildi. 

Raporda, mülakat yapılan hastaların neler yaşadığına dair örneklere de yer verildi.

Yürümesini engelleyecek kadar ağır zincirlere vurulan Paul adlı Kenyalı bir hasta şöyle konuştu: 

Beş yıldır zincirlenmiş durumdayım. Küçük bir odada 7 erkekle beraber kalıyorum. Kıyafet giymeme izin verilmiyor, bu yüzden sadece iç çamaşırıyla duruyorum. Sabahları yulaf lapası yiyorum ve şansım yaver giderse geceleri ekmek bulabiliyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89