• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Yamyam çekirge İran’a saldırıyor

Yamyam çekirge İran’a saldırıyor
Koronavirüse her 12 dakikada bir kurban veren ve salgın nedeniyle zor günler geçiren İran’a bu sefer de yamyam çekirgeler saldırdı.

Referans Medya [Miraç Şamil Atalan]


Salgınından en fazla etkilenen 5 ülke arasında yer alan İran uluslararası kuruluşlardan çekirge istilasına karşı yardım istedi. 

Tarım alanlarında önüne geçilmez tahribatın ortaya çıkması sonrası, İran Bitki Koruma Örgütü Başkanı Muhammed Rıza Bargahi, BM bünyesinde faaliyet yürüten ilgili birimlere ‘bize yardım edin’ çağrısı yaptı. 


Bargahi:  "BM, Kızıldeniz çevresindeki ülkelerin, özellikle Suudi Arabistan'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki mahsul ve gıda güvenliğini tehdit eden çekirge ile mücadele etmek için daha fazlasını yapmalı" dedi. Mohammad Reza Bargahi, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), merkezi bölgedeki Çöl Locust'unu (CRC) kontrol etmek ve bu istilaya karşı mücadele için bizimle birlikte hareket etmeli’ dedi. 


Ağırlığınca ürün tüketebiliyor


Bir çöl çekirgesi sürüsü 740 kilometrekarelik bir alana yayılabilir ve ortalama 40 ila 80 milyon çekirgeyi 1 kilometreye yakın bir alana toplayabilir. Her göçmen çekirge, gün içinde ağırlığınca bitki yiyebilir, bu nedenle bu büyüklükteki bir sürü her gün 190 kilogramdan fazla bitki yiyecektir. Günde 150 kilometre yol katedebilen çekirgeler bir kilometrekarelik alanda 40-80 milyona kadar çoğalabiliyorlar ve bu alanda ekili durumdaki 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyorlar. Çekirge sürüleri, her gün 150 kilometre yol kat edebiliyor ve ortalama olarak 2 ila 3 ay hayatta kalabiliyor. 


Yiyecek bulamadığında yamyama dönüşüyor


Afrika, Körfez ülkeleri ve İran, Irak gibi bir çok coğrafyada ciddi tarım alanını tahrip eden omurgasız otobur çekirgelerin yiyecek bulamadığında yamyama dönüştüğü belirtiliyor. Bir sürü de sayıları 80 milyona kadar çıkabilen çekirgelerin antik mısır mezarlarında tasvir edilen türle aynı olduğu saptandı. Yatay hareket eden tırtıklı çene yapısına sahip çekirgelerin yavruları sağanak yağmurlarda yumurtadan çıkmasına sebep olur

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89