• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Virüsün kaynağı yarasalar değil

Virüsün kaynağı yarasalar değil
Koronavirüsün (Covid-19) ortaya çıkış kaynağının yarasa olduğu iddiasına karşılık açıklama yapan Yaban Hayatı Biyologu Tara Hohoff, yarasaların insana zarar vermediğini açıkladı.

Referans Medya  (Miraç Şamil Atalan)

Koronavirüsün (Covid-19) ortaya çıkış kaynağını araştıran bilim insanları, virüsün yarasa ve karınca yiyenden insanlara bulaşmış olma ihtimaline dikkat çekiyor.

 

Yarasalar insanlara zarar vermez 


 Yaban hayatı biyologu Tara Hohoff, yarasaların insanlar için tehdit olup olmadığı ile ilgili soruya, "Genellikle hayır, yarasalar insanlara zarar vermez. Yarasalar koronavirüsler ya da kuduz gibi hastalıkların taşıyıcısı olabilir ancak bu hastalıklar yarasanın kanı veya salyasıyla temasa geçmedikçe insan için tehlike yaratmaz" yanıtını veriyor.

Illinosis News'den aktarılan habere göre Hohoff, ABD'de nadir görülen kuduzun, yarasa, rakun, kokarca ve tilkiden bulaştığını belirtiyor ve yarasaların birçok virüse karşı hayatta kalabildiklerini, bağışıklık sistemlerinin araştırmaların merkezinde olduğunu ifade ediyor.

Hohoff yarasalarla ilgili kabul görmüş yanlış bilgilerle ile ilgili yaptığı açıklamada:

"İnsanlar yarasaların kemirgenlere benzediğine, tüm yarasa türlerinin benzer olduğuna, bunların genellikle tehlikeli hastalıklar taşıdığına ve örneğin insanın saçlarına dolanarak onlarla etkileşime geçmeye çalıştıklarına inanma eğiliminde.


" Fakat yarasalar kemirgenlerle yakın akraba değil ve inanılmaz düzeyde çeşitliliğe sahip bir hayvan takımı. Mağaralarda yaşayan yaban arısı yarasasından büyük uçan tilkiye kadar farklılık gösterir. Yarasa türleri dünya çapında meyve, nektar, böcek ve balıkların da dahil olduğu geniş bir besin yelpazesine sahip."

 

Yarasalar insanlardan uzak yaşar

"Çoğu yarasa insanlardan olabildiğince uzak durmaya çalışır ama biz habitatlarını ellerinden almaya devam ettikçe bunu yapmaları daha zor oluyor. ABD’nin Ortabatı eyaletlerindeki pek çok yarasa türü, ölü ağaçların çıkıntılı kabuklarına tünemeyi tercih eder."


"Ancak ağaç sayısı azaldıkça yarasalar insanların tavan aralarında, barakalarında ve garajlarında yuva bulabiliyor. Bu da onları istenmeyen etkileşimlerin gerçekleşebileceği yakın mesafeye getiriyor."

Hastalığın yayılma adreslerinden biri olarak işaret edilen vahşi hayvan pazarlarına dair de yorum yapan bilim insanı Hohoff, 

"Yaban hayvanı pazarları çoğunlukla doğadan toplanan ve birbirleriyle çok yakın tutulan sayısız türde hayvanı barındırıyor. Bunlar doğada olsa birbirleriyle temasa geçmeyecek hayvanlar. Bazen canlı ve ölü hayvanlar üst üste istifleniyor ve bu da kanla salyanın aktarımına neden oluyor.

 Bu pazarlarda çalışanlar ya da egzotik hayvan ticareti veya mutfak kullanımı için hayvanları satın alanlar, bir dizi hastalığa maruz kalma tehlikesine giriyor" ifadelerini kullanıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89