• BIST 9452.26
  • Altın 2497.062
  • Dolar 32.585
  • Euro 34.7887
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Uzaktan kimlik dönemi yakında başlıyor!

Uzaktan kimlik dönemi yakında başlıyor!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan “Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine İlişkin Tebliğ Taslağı” yeni bir dönemin başlangıcı olacak.

Zira bu düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde kimlik tespiti için banka çalışanı ile müşterinin fiziksel olarak aynı ortamda bulunmasına gerek kalmayacak.

Kimlik ve ehliyet birleşti!


 İşte yapmanız gerekenKimlik ve ehliyet birleşti! İşte yapmanız gerekenİçişleri Bakanı Süleyman Soylu müjdeyi verdi: kimlik ve ehliyet kartları birleşti; 

Nasıl yapılır? 

Ücreti ne kadar?


İşte bu soruların cevabı!

BDDK uzaktan kimlik tespiti için harekete geçti!

Islak imza zorunluluğu kaldırılacak ve kimlik tespiti; çevrimiçi olarak görüntülü görüşme aracılığıyla veya diğer iletişim kanallarıyla uzaktan gerçekleştirilecek.


Bu uygulamanın hayata geçmesi bankacılık işlemlerini çok daha rahat ve hızlı hale getirecek olsa da, güvenlik tedbirleri en üst düzeyde tutulmaya devam edilecek. 

Müşteri ve yetkili kişi arasında yapılan görüntülü görüşmelerde güvenlik ve gizlilik seviyelerinin karşılanması zorunlu olacak.

Bu sayede herhangi bir bankanın müşterisi olmak isteyenler, bu işlemi 10 dakika gibi bir sürede tamamlayabilecek. Kağıt ve döküman kullanımı büyük oranda ortadan kalkacağı için maliyetlerin düşmesi mümkün hale gelecek.


Bu sistemin Almanya, İspanya, Fransa ve Estonya’da kullanıldığını belirten yetkililer, BDDK tarafından yapılan çalışmaların 2021 yılının sonuna kadar tamamlanacağını tahmin ediyor.

Türkiye’de tamamen dijital olarak uzaktan kimlik tespiti  yapılabilmesinin önü 26 Haziran 2020 tarihinde 5411 sayılı Bankacılık Kanununda  yapılan değişiklik ile açıldı.

 Söz konusu değişiklik kapsamında, bankalar ve  müşterileri arasındaki ilişkilerin, uzaktan iletişim araçlarının kullanılması  suretiyle mesafeli olarak gerçekleştirilebilmesi ve müşteri kimliğinin  doğrulanmasına imkan veren yöntemler yoluyla kurulacak sözleşmeler ile  düzenlenebilmesinin önü açıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89