• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C

Urumçi'de zulüm devam ediyor neredesiniz ey Müslümanlar ?

Urumçi'de zulüm devam ediyor neredesiniz ey Müslümanlar ?
Kominist Çin yönetiminin Doğu Türkistan'nın Urumçi şehrinde 5 Temmmuz 1999 tarihinde gerçekleştirdiği kitlsel katliam 11. yılında lanetlendi. Saraçhane Parkı'nda konuşan Uygur kanat önderlerinden Abdulkadir Yapcan Türk ve İslam dünyasına seslendi.

Referans Medya / Yılmaz Bilgen

İstanbul Saraçhane Parkı'nda yapılan basın açıklamasında Çin'in 5 Temmuz günü işlediği vahşet anlatıldı. Basın açıklamasında tarihçi Doç Dr. Ömer Kul, Doğu Türkistan Maarif Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan, Ak Parti eski Milletvekili Celal Erbay ve Doğu Türkistan kanaat önderlerinden Abdulkadir Yapcan birer konuşma yaptı. 

Unutmadık hafızalarımızda tazeliğini koruyor

Saraçhane'de yapılan basın duyurusunda ilk söz alan Doğu Türkistan Maarif Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan oldu. Oğuzhan, Urumçi'de şehitlerini anarak başladığı konuşmada katliamın üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen hafızalarda tazeliğini koruduğunu söyledi. Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Urumçi'de soykırım yapldı'' sözünü hatırlatan Oğuzhan, Doğu Türkistan da ölüm acıların artarak devam ettiğini, İslam dünyası ve Türk hükümetinin suskunluğunu devam etmesinin kendilerini üzdüğünü söyledi. Hidayet Oğuzhan, ''Son 3 yıldır özelikle toplama kamplarındaki suçsuz yere hapsedilen Doğu Türkistanlılar her türlü zülüm ve işkencelere maruz kalıyor. Kamp dışında kalan kadınların evlerine kardeş aile projesi adıyla han Çin’leri yerleştiriliyor. İslam dinine ve Uygur kültürüne ait tüm değerler saldırı altında. Camilerimizin bir kısmı yıkıldı, bir çoğu kapatıldı, kalan az sayıdaki cami ise göstermelik olarak açık tutuluyor'' dedi. 

ecjslcexqaa8k23.jpg

 

Dünyanın güvenliği Doğu Türkistan'dan başlar

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Ömer Kul proğramda yaptığı konuşmada, 'mevcut konjoktör dahilinde dünyanın güvenliğinin Doğu Türkistan dan başladığını söyledi. Kul, ''Doğu Türkistan düşerse dünyanın güvensiz ve karışıklıklara gebe bir boyuta evrileceğini vurguladı. Ömer Kul, Doğu Türkistan davasına tüm dünyadaki onurlu insanların destek vermesi gerektiğini bu kapsamda başlattıkları sivil inisiyatif hareketine imza verilmesini istedi. Kul bu imzaların en kısa sürede BM bünyesinde faaliyet yürüten uluslararası kurumlara teslim edileceğini belirtti.

 Ömer kul'un ardından kürsüye gelen Eski Ak Parti Milletvekili Prof.dr. Celal Erbay'da Doğu Türkistan için herkesin  elinden geleni yapması gerektiğini belirtti. Celal Erbay, 'tüm Türk ve İslam dünyasının en azından duaları ile mazlum Doğu Türkistan halkının yanında yer alması gerektiğini' ifade etti. 

Sizin suskunluğunuz bizim yaramız

Saraçhane'de gerçekleştirilen basın açıklamasında en son konuşan Doğu Türkistanlıların Aksakal’ı Abdukadir Yapcan, Türk medyasının katliama dönük ilgisizliğinden şikayet etti. Yalnız bırakıldıklarını söyleyen Doğu Türkistanlı kanaat önderi Abdulkadir Yapcan, bizim en çok ağrımıza giden şey aynı dinden ve aynı soydan olduğumuz ülkelerin, liderlerin, hükümetlerin suskunluğu oldu' dedi. Uygur Türklerinden kanaat önderi (Aksakallı) Abdulkadir Yapcan sergilenen duyarsızlığa yönelik tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

Kıyamet günü Allah'a şikayet edeceğiz

''Çinin yaptığı bütün vahşetler haklı görülüp devlet işi olarak nitelendiriliyor. Uygurların haklı davası ise terörizm olarak yaftalanmaktadır. En acı olan da Kardeş ve Dindaş bildiğimiz devletlerin Çin'i haklı görmesidir. Kıyamet günü bütün bunları Allah'a şikayet edeceğiz.

Allah'tan korkmuyor musunuz ?

Türk medyasında konuşan sözde akademisyen, gazeteci kisvesi altındaki kişiler hiç utanmadan diyorlar ki; bizim Çin'in yanında olmamız, onlarla iş birliği içinde olmamız lazım diyorlar. Ey Türk! Ey Müslüman Allah'tan korkmuyor musun?

Anne babasından, kocasından, çocuklarından ayrı kalan Doğu Türkistanlı ablalarımız diyorlar ki: son nefesimize kadar bu yolda ölmeye, bütün varlığımızla Çine karşı durmaya devam edeceğiz.''

Saraçhane Parkı'nda Urumçi Katliamı ile ilgili bir de sergi açılışı yapıldı. Katliama dair resimlerin paylaşılacağı serginin 3 gün boyunca açık kalacağı belirtildi. 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89