• BIST 9079.97
  • Altın 2322.043
  • Dolar 32.3355
  • Euro 34.9769
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Üniversitelerden öğrencilerin eğitim hakkına skandal engelleme!

Üniversitelerden öğrencilerin eğitim hakkına skandal engelleme!
Türkiye'nin yurtdışında vatandaşlarının engelleme ile karşılaşmaması ve uyum sağlaması için başlattığı 'aşı sertifikası' uygulamasını fırsata çeviren bazı üniversiteler, öğrencilerin ve hukukçuların tepkisini çeken bir karar aldı.

"Aşı kartı" olmayanların kampüse giremeyeceğini duyuran üniversiteler, öğrencilerin temel insani bir hak olan eğitim hakkını engelleyecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelerin 13 Eylül’den itibaren açılabileceğini duyurmuştu. Yeni akademik yıl öncesi üniversiteler, bir taraftan yüz yüze eğitime hazırlanırken diğer taraftan da aşıyla ilgili skandal kararları almaya başladılar.

Eğitim hakkına engelleme

Bazı özel üniversitelerin aşı olmayan öğrencilerin kampüse girmesine izin verilmeyeceği belirtilirken Marmara ve Hacettepe gibi devlet üniversiteleri de aşı olmayanlara karşı ayrımcılık yapan bir karar aldı.

Aşı şirketleri tarafından henüz Faz-3 çalışmalarının devam ettiği ve ruhsat alınmadığı belirtilen aşılar için sorumluluk almazken üniversitelerin öğrencilere yönelik tepki çeken kararlar vermesi dikkat çekti.

Öğrencilerden tepki yağdı: Eğitim hakkımıza saldırı

Karara birçok öğrenci, eğitim haklarının bu şekilde engellenemeyeceğini belirterek tepki gösterdi. 

Sosyal medyadan tepki gösteren öğrenci ve yakınları, bu kararı eğitim haklarına bir saldırı olduğunu söyledi.

Hukukçulardan "Anayasa'ya aykırı" tepkisi

Konuyla ilgili görüş aldığımız hukukçular, bu kararın Türkiye’de uygulanmasının mümkün olmadığını belirttiler. Anayasa’nın 42. Maddesi’nde güvence altına alınan eğitim hakkının senato kararıyla engellenemeyeceğini kaydeden hukukçuların görüşleri şöyle:

Hukukçular: Öğrenciler dava açarsa kazanır

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özen: Anayasa’nın öngördüğü eğitim hakkını ancak kanunla sınırlayabilirsiniz. Aşıyı hiç kimseye dayatamadığınız yerde üniversiteyi kazanmış bir öğrenciye ‘Ben seni almıyorum’ diyemeyiz. Üniversitenin alacağı senato kararıyla bu işlem yapılamaz.

ABD’deki üniversitelerde eyaletlere göre uygulama değişebilir. Anayasamıza göre bu mümkün değil. Aşı çalışmalarında 20 yaş grubunun henüz bilimsel sonuçları açıklanmadığı için gençler kaygı duyuyorlar.

‘Aşı olmayanları kampüse alamam’ demek, temel hak ve özgürlüğü sınırlayıcı işlem olduğu için ancak kanunla mümkün. Öğrenci böyle bir durumla karşılaşırsa dava açarsa kazanır.

"Üniversitelerin aldığı kararlar hukuka aykırı"

Tıp Hukuku Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hakan Hakeri: Üniversitelerin aldığı aşı kararlarının hukuki bir alt yapısı yok; Anayasa’ya aykırı. Bu kararla eğitim hakkını engellemiş oluyorlar. Aşı tıbbi bir müdahaledir. Her tıbbi müdahalenin artıları, eksileri var. Bunları kabul edip etmemek kişiye bağlı.

Kanuni dayanak olmadan eğitim hakkının sınırlandırılması tamamen Anayasa’ya aykırı. Bu kararı alan üniversitelerdeki öğrenciler, kararın iptali için yargıya başvurabilir. Bundan bir zarar görmesi söz konusuysa tazminat davası açabilir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89