• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Türkiye'de 1 yılda 118.5 milyar sigara tüketildi

Türkiye'de 1 yılda 118.5 milyar sigara tüketildi
Dünya geneli sigaraya bağlı ölüm istatistiklerinde Kuzey Kore ilk sırada yer alıyor. Yürütülen dumansız hava sahası kampanyası ve sigara fiyatlarına yapılan olağanüstü zamlara rağmen Türkiye bu sıralamada ikinci ülke durumunda.

Türkiye'de 1 yılda 118.5 milyar sigara tüketildi

Haber: Referans Medya

Yaşanan salgın süreciyle birlikte zararları konusunda farkındalık amaçlı kampanyaların arttığı sigara tiryakiliği 21. Yüzyılda 100 milyon kişinin ölümüne sebep oldu. Dünya Sağlık Örgütü 'DSO' sigara kullanıcılarının yüzde 50'sinin tütün ürünleri nedeniyle olduğunu açıkladı. Sigaranın olumsuz etkilerini anlatma adına 31 Mayıs sigara ile mücadele günü olarak ilan edildi. 

Erkeklerin yüzde 31'i bu sebeple ölüyor


Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Kanser Topluluğu ve Dünya Akciğer Vakfı'nın hazırladığı Tütün Atlası’na göre, Türkiye’de erkeklerde ölümlerin yüzde 31’i tütün ürünleri kaynaklı hastalıklardan gerçekleşiyor. Kadınlarda ise bu oran yüzde 12. Aynı raporda yer alan bir diğer istatistik ise, 14,5 milyon yetişkin ve 252 bin çocuğun sigara kullandığı Türkiye, Kuzey Kore’den sonra 2’nci sırada yer alıyor.

Bir yılda 118.5 milyar sigara tüketildi

Türkiye’de alınan resmi kararla 2007’den itibaren “Dumansız Hava Sahası” uygulamasına geçildi. Sigara kullanımını engelleme amaçlı uygulama DSÖ'nün tavsiyelerini tam olarak hayata geçiren birinci ülke niteliği taşıyor. Tüm bu önleyici faaliyetlere rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, 2018 yılında Türkiye’deki sigara tüketimi 118.5 milyarlık rakamla rekor kırdı. 
 Tıbbi tespitlere göre tütün ürünleri, birçok kanser türü, göğüs, kalp-damar ve beyin hastalıkları ile birlikte çok sayıda hastalığın tetikleyici unsuru olarak zikrediliyor. Son pandemi sürecinde de sigara içen kişilerin virüse karşı mukavemetinin olumsuz etkilendiği bir çok otorite ve kurum tarafından açıklandı. 

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89