• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Teksas yasakladığı kürtaja izin verdi

Teksas yasakladığı kürtaja izin verdi
Teksas’ta federal bir temyiz mahkemesi heyeti, koronavirüs pandemisi sırasında kadınların hamileliği sonlandırmak için kullandıkları kürtaj ilacının ve tedavi işlemlerinin sağlanabileceğine hükmetti.

Temyiz mahkemesinin üç hakeminden oluşan heyetin aldığı karar, Cumhuriyetçiler önderliğindeki bazı gelişmeler sonrasında oldu. Bazı eyaletlerde kürtaj işlemlerinin virüs salgını sırasında ‘ertelenmesi gereken seçmeli prosedürler’ olarak sınıflandırılarak yasaklanmıştı.

ZORUNLU OLMAYAN AMELİYATLAR ASKIYA ALINMIŞTI

Öte yandan koronavirüs ile mücadelede tıbbi malzeme sıkıntısı yaşanması üzerine bazı eyaletlerde zaruri durumların dışındaki ameliyat ve operasyonlar da askıya alınmıştı.

Bu gelişmeler sonrasında Texas Valisi George Abbott, yaptığı açıklamada, Covid-19 ile mücadele sürecinde ihtiyaç duyulacak tıbbi malzemelerde sıkıntı yaşanmaması için “Doktorun ölümcül bir teşhis koyması dışında hastanelerin ameliyat yapması yasaklanmıştır’’ ifadesini kullanmış, valilik ofisinden yapılan açıklamada ise 21 Nisan’a kadar geçerli olacak söz konusu yasağın çok özel durumlar hariç kürtaj ameliyatlarını da kapsadığı belirtilmişti.

KARAR TARTIŞMALARA SEBEP OLMUŞTU

Bu karara bazı kesimler destek verirken bazıları da kürtajın zaruri ve zamanla yarışılması gereken bir durum olduğu gerekçesi ile karşı çıkmıştı.

Ancak Amerikan 5. Temyiz Mahkemesi’nin üç hakeminden oluşan heyeti, kürtaj işlemlerinin devam edebileceğini söyledi. Hakim James L. Dennis, Teksas’ın yasaklama hareketi ile ilgili, kürtaj yasaklama hareketinin bahanesel özellikler taşıdığını, yaşanan halk sağlığı kriziyle gerçek veya önemli bir ilişkisinin olmadığını gösterdiğini açıkladı.


 
Öte yandan, Federal bir hakim, Salı günü Arkansas eyaletinin pandemi sırasında tek cerrahi kürtaj kliniğindeki prosedürü gerçekleştirmesini önleme emrini engelledi. Eyalet, Little Rock Aile Planlama Hizmetleri’ne annenin yaşamını veya sağlığını korumak gerekmedikçe kürtaj yapmayı durdurmasını emretmişti. 10. ABD Temyiz Mahkemesi hakimlerinden oluşan heyet, Oklahoma yasağını bozan bir alt mahkeme kararını onadı.

ABD 6. Temyiz Mahkemesi ayrıca, Ohio Başsavcısı Dave Yost’un bir hakimin eyaletteki kürtaj tesislerinin işlem yapmaya devam etmesine izin veren geçici kısıtlama emrini geri çevirmeye çalıştığı bir temyiz başvurusunu da reddetti.

Louisiana’da, Shreveport’ta bir kürtaj kliniği, pandemi sırasında devletin kürtajı yasaklama girişimlerini engellemek için federal bir dava açtı. Hope kliniğini işleten June Medical Group, kürtajların halen yapıldığını söyledi. Shreveport kliniği, şu anda Yüksek Mahkeme’de kürtaj yapan doktorların yakındaki bir hastanede ayrıcalık kabul etmeleri gerekip gerekmediği konusunda ayrı bir davanın merkezinde yer alıyor.


 
Tennessee’de ise kürtaj klinikleri, federal mahkemede cerrahi kürtaj sağlamaya devam etmelerini sağlayacak bir emir almak için acil bir dava açtılar. Hafta sonu boyunca, Texas’daki kürtaj klinikleri Yüksek Mahkeme’den kürtaj işlemlerine izin vermesini istedi. Bu işlemler, klinikte bir kürtaj hapı almayı, daha sonra tipik olarak evde 24 ila 48 saat sonra ikinci bir hap almayı içeriyor. Klinikler; kürtaj ilaçlarının, koronavirüs hastaları için gerekli olabilecek maskeler, eldivenler ve önlükler gibi kişisel koruyucu ekipman gerektirmediğini iddia ediyor.

Teksas eyaletinde, gebeliğin ilk 10 haftasına kadar kürtaj işlemlerine izin veriliyor. Üreme Hakları Merkezi başkanı ve CEO’su Nancy Northup, ‘’Artık Vali Abbott’un bu işlemi yasaklamak için salgını sömürmeye son vermesinin zamanı geldi. Tıbbi olarak haklı değil, yapılanlar anayasaya aykırı ve kadınlar bir korku ve belirsizlik durumuna atılıyor’’ diye konuşuyor.

Bu arada, Başsavcı Ken Paxton’ın makamı Salı günü mahkemenin duyurduğu kararla ilgili yorum talebine henüz bir cevap vermedi.

Arab News

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89