• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Tarihi Başbağlar katliamı 27. yılında

Tarihi Başbağlar katliamı 27. yılında
Erzincan'a bağlı Kemaliye ilçesi Başbağlar köyünde PKK militanları tarafından gerçekleştirilen ve Cumhuriyet tarihinin en kanlı katliamı 27. yılına girdi.

Akşam saatlerinde Başbağlar köyüne gelen PKK'lı teröristler 5 Temmuz 1993 tarihinde köylüleri toplayıp evleri ateşe verdi. Başbağlar sakinlerinden 5'i bu yakılan evlerde feci şekilde can verdi. Kundaklamadan sonra köy camisine yönelen terör örgütü mensupları namazdan çıkan 28 kişiyi köy meydanında topladı ve otomatik silahlarla tarayarak hepsini öldürdü.

 
Başbağlar köylüleri 5 Temmuz'da okunan Mevlid-i Şerif ile şehitlerini yâd ediyor. Katliamın kurbanları mezarlarında ziyaret ediliyor.

Katliamdan yaralı olarak kurtulan Başbağlar Köyü Muhtarı Ali Akarpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, katliamın üzerinden 27 yıl geçtiğini davanın kanuni olarak sonuçlandığını ama insanlık vicdanı ve kamuoyunun vicdanında sonuçlanmadığını söylüyor. Akarpınar, "Çünkü adalet yerine gelmedi ki. Biz, o tetiği çeken eli değil, Başbağlar'ı, Sivas'ı ve benzeri olan yerlerde gizli el kimse onun adalet önünde hesap vermesini istiyoruz." dedi.


Ovacık yönünden 60 ila 100 arası terörist geldi

 

Olayların canlı tanığı Ali Akarpınar yaşanan trajediyi su ifadelerle anlattı: 

"Toplantı yapacaklarını söyleyip propaganda yapıp şu an şehitlik anıtı olan bölgeye götürdüler. Ovacık istikametinden gelen teröristlerin tahminen 60-100 kişi olduğunu daha sonra öğrendik. Bizi alana toplarken bir kısmı kadınları farklı bir alanda toplamış, bundan bilgimiz yok. Aradan yarım saat belki biraz daha fazla bir zaman geçti. Köyden birkaç el silah sesi geldi. Ondan sonra üzerimize kurşun yağdırdılar. Kurşun yağdırırken sloganlar atıyorlardı. Tabii biz de yaralandık, sabaha kadar orada kaldık. Orada bir sürü vatandaşımız komşumuz akrabamız, katledilmişti. Emniyet güçlerinin ifadesiyle yüzlerce mermi kovanı toplanmış oradan. Başbağlar köyü birilerinin adına kurban kesildi ve bu kurbanın sonucunda 33 canımızı kaybettik. Evler büyük ve küçükbaş hayvanlar, altyapısı tarihi bunun yanında cami, okul köy odaları ve tarihi ile yok edilmeye çalışıldı."

" Yaşadığımız şey soykırımdı

 "Başbağlar bir katliam değil bir soykırım. Çünkü burada 33 vatandaşın içinde 13 yaşında bir çocuk annesi ve 3 vatandaşımız evlerinde diri diri yakılmak suretiyle diğer 28 köylümüz kurşunlanmak suretiyle katledildi."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89