• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Taliban'dan Türkiye'yi de ilgilendiren sözler!

Taliban'dan Türkiye'yi de ilgilendiren sözler!
Rusya'nın başkenti Moskova'da temaslarda bulunan Taliban heyeti, yaptığı açıklamada, Kabil'deki hükümetle ateşkesi görüştüklerini belirterek, "ABD'ye, Afganistan'daki eyaletlerin başkentlerine saldırmayacağımıza dair söz vermedik" dedi.

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesiyle dünyanın gözü bir anda bu ülkeye çevrildi.

Katar ve Pakistan'da da temaslarını sürdüren ve dün İran'la görüşen Taliban, bugün de Rusya'nın başkenti Moskova'da temaslarda bulundu.

Taliban heyeti Moskova'da şu açıklamayı yaptı:

"Kabil'deki hükümet ile ateşkesi görüşüyoruz, Doha'daki görüşmeler başarılı olursa saldırılarımızı durduracağız. Afganistan'daki iktidarı tümüyle gasp etmeyi hedeflemiyoruz. Washington'a, Afganistan'daki eyaletlerin başkentlerine saldırmayacağımıza dair söz vermedik.

Amacımız tamamen gücü kendimizde toplamak değil. Şu anda Afganistan topraklarının yüzde 85'i kontrolümüz altında. Tarafımızca kontrol altında olan topraklarda ve sınırlarda gümrükler açık olacak, ticaret normal bir şekilde yapılabilecek."

Yaklaşık 500 civarında askerle Afganistan'da NATO görevi yürüten Türkiye, ABD'nin çekilmesinden sonra Kabil Havalimanının korunması ve işletilmesi görevine talip olmuştu. ABD ve NATO'dan bu konuda lojistik, askeri ve ekonomik olarak güvence isteyen Ankara, Washington'la anlaşırsa görevin icrasına başlayacak.

RUSYA VE HİNDİSTAN'DAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, başkent Moskova'da Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Afganistan'da çatışmaların sürdüğünü belirten Lavrov, "Afganistan'da olup bitenler, bizi yalnızca, müttefiklerimizin topraklarına sorunların yayılması açısından endişelendiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov, Taliban'ın İran ve Tacikistan sınırlarında kontrol noktalarını ele geçirdiğini kaydederek, "Rusya, gelişmeler sadece Afganistan topraklarında yaşandığı müddetçe hiçbir şey yapmayacak. Tüm Afganların sözle destek verdiği siyasi sürecin bir an önce başlaması için ısrarlı çağrılarımızı tekrarlamaktan başka adım atmayacağız" diye konuştu.

Jaishankar ise Afganistan'daki gelişmelerle doğrudan ilgilendiklerini dile getirdi.

Oradaki şiddeti azaltmanın zaruri olduğunu vurgulayan Jaishankar, "Çünkü bu şiddet hem Afganistan'ı hem de komşu ülkeleri etkilemektedir. Hindistan ve Rusya için oradaki sürecin ekonomik, sosyal ve demokratik açıdan geliştirilmesi önemlidir" ifadelerini kullandı.

Afganistan'daki durumun endişe verici olduğuna dikkati çeken Jaishankar, "Şiddet bir çözüm değil, bu nedenle Afganistan'da şiddetin azalmasını istiyoruz. Sonuç olarak Afganistan'da durumu düzelteceklerin meşru olması gerekir, bu göz ardı edilemez" şeklindeki değerlendirmesini paylaştı.

"PUTİN'İN HABERİ VAR"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Rus yetkililerin, Taliban heyeti ile Moskova'da görüştüklerini belirten Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu görüşmelerden haberdar olduğunu ifade etti.

Peskov, "Afganistan'da ve Afganistan-Tacikistan sınırında gelişen durum ışığında Taliban ile temaslar gereklidir" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89