• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Taliban Rusya’ya heyet gönderdi

Taliban Rusya’ya heyet gönderdi
ABD 11 Eylül’e kadar Afganistan’dan çekilmeyi vaadederken, Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlamaya Türkiye talip oldu. Ancak Taliban varılan anlaşma gereği ülkede hiçbir yabancı güç istemediklerini duyurdu.

ABD’nin çekilmesi sonrası “otorite boşluğu doğacağı” tartışmaları başlarken 80’li yıllarda Afganistan’dan çekilen Rusya devreye girdi.

Afganistan meselesiyle ilgili görüşmeler yapmak üzere bir Taliban heyetinin Rusya’ya gittiği bildirildi.

Rus Ria haber ajansına göre, Taliban’ın sözcülerinden Suheyl Şahin, siyasi ofisten bir heyetin, müzakerelerde bulunmak üzere bu sabah başkent Moskova’ya gittiğini söyledi. Afganistan meselesiyle ilgili temasların iki gün süreceğini belirten Şahin, heyette kendisinin de bulunduğunu ifade etti.

Taliban heyetinin Moskova’daki programı hakkında detaylı bilgi verilmedi.

ABD, 29 Şubat 2020’da Taliban ile Doha’da barış anlaşması imzaladı ve Taliban’a tüm yabancı güçlerin 1 Mayıs 2021’e kadar çekileceği sözünü verdi.

Taliban’ın taahhütleri arasında, El Kaide ve diğer militan grupların kontrolleri altındaki bölgede faaliyet göstermesine izin vermemek ve ulusal barış görüşmelerine devam etmek bulunuyordu.

ABD Başkanı Joe Biden, 14 Nisan’da Afganistan’da kalan 2 bin 500 ABD askerinin tamamının 11 Eylül’e kadar geri çekileceğini duyururken Taliban ABD’yi Doha Anlaşması’nı çiğnemekle suçluyor.

Eylül 2020’de Doha’da başlayan Afganlar arası yüz yüze görüşmelerde ise henüz önemli bir ilerleme sağlanamadı.

Afganistan’da barış süreci belirsizliğini korurken güvenlik güçleri ile Taliban arasındaki şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Taliban, Haziran ayının son haftasında başlattığı saldırılarda Özbekistan ve Tacikistan sınırındaki ilçelerin tamamına yakınını ele geçirdi. Özbekistan’a açılan en önemli ticaret güzergahı olan Hayratan Sınır Kapısı’nı iki yönden kuşatan Taliban, güneybatıda ise Gazni vilayetine yoğunlaştı.

Taliban; Badahşan, Tahar, Gazni, Herat ve Badgis vilayetlerinde şiddetli saldırılarla baskısını artırdı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89