• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Sanal eğitimde zoom tuzağı

Sanal eğitimde zoom tuzağı
Zoom, son haftalarda toplam 20 milyon kez akıllı cihazlara yüklenerek TikTok’un ardından en çok indirilen ikinci uygulama oldu.

Referans Medya [Merve SAVAŞ]

Koronavirüs salgını nedeniyle dünyanın çoğunluğu çalışmalarını internet üzerinden yürütmeye başladı. Zoom Cloud Meeting aslında görüntülü konuşma programı fakat sunduğu zengin alternatif kullanım özellikleri ile özellikle öğretmenlerin ve öğrencilerin tercihi haline geldi.  Zoom ile online ortamda sınıflar oluşturularak dersler işlenebiliyor. Ancak her gün video konferans aracını kullananların sayısının giderek artması ile birlikte platform kullanımının gizlilik riskleri taşıyıp taşımadığı konusundaki endişeler her geçen gün artıyor.

Zoom bizim hakkımızda ne biliyor olabilir?

Facebook gibi Zoom’un gizlilik politikasında da veri toplama, depolama ve üçüncü taraflarla paylaşma hakkı yer alıyor. Bir bulut (Cloud) uygulaması olan Zoom’da yalnızca adınızı, konumunuzu ve kullanım bilgilerinizi değil, aynı zamanda Zoom hizmetini kullanırken paylaşılan bulut kayıtlarında bulunan anlık mesajlar, dosyalar ve beyaz tahtada bulunan veriler de paylaşılabilir. Bu durum uygulama içindeki kaynakları internet üzerinden herkese açık hale getiren standart bulut bilişim modeline dayanır. Uygulamada çok fazla veri yer alırsa ve eğer güvenli değilse, bilgisayar korsanları için bir hazine yığını haline gelebilir.

Zoom ABD’de yasaklandı

Geçtiğimiz gün programın pek çok açığa sahip olduğu ve hacklenmiş olabileceği ile ilgili bazı iddialar ortaya atılmıştı. Bu iddiaların doğruluğu tartışılırken ABD’deki okullarda Zoom’un yasaklandığı haberi geldi.New York Eğitim Dairesi Başkanı Richard Carranza okul müdürlükleri ile paylaştığı resmi yazıda en kısa sürede Zoom’un kullanımına son verilmesini istedi.Okulların yanı sıra SpaceX gibi devasa şirketler de bu uygulamanın kullanımını personellerine yasakladılar.

Türkiye’de Zoom yasağı bedeli : 58.5 dolar

Türkiye çapında koronavirüs nedeniyle uzaktan eğitime geçen öğrenciler ve öğretmenlerin çoğu  kullanışlı olması sebebiyle Zoom adlı online video konferans programı kullanmaya başladı. Ücretsiz olan Zoom uygulamasını kullanan bazı öğretmenlerin maaşlarından bir anda 58.5 dolar kesildi. Hesaplarından para kesildiğini banka bildirimiyle öğrenen öğretmenler durumu acilen okul müdürlerine ilettiler. Bu durum aynı zamanda, öğrencilerin canlı yayındaki görsellerinin de, art niyetli kişilerin eline geçme riskini gündeme taşıdı. 

Eğitim Bakanlığı’ndan müdahele 

Gelişmeleri öğrenen Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 81 il müdürü ile konuyla ilgili olarak acil online toplantı yaptı. Bakanlığın, Zoom uygulamasının bağlı olduğu şirketle herhangi bir anlaşması olmadığının, öğretmenlerin bu uygulamayı kullanmalarına yönelik bir talimatın da bulunmadığının altını çizdi. EBA dışındaki programlara öğretmenleri zorlayan eğitim yöneticilerinin takibe alınacağı öğrenildi.
“Washington Post” tarafından yapılan habere göre, New York Eğitim Bakanlığı öğretmenlere Zoom kullanmamaları gerektiğini, bunun yerine Microsoft Teams’i kullanarak sınıfları düzenlememeleri gerektiğini belirtmişti.  Aynı şekilde Türkiye’deki pek çok üniversite de online eğitimde Microsoft Teams kullanmakta.

Zoom programının kullanımı yasak değil ama ...

Sisteme giriş yapabilmek için üyelik esnasında öğretmenlerin hesap ve öğrencilerin de kişisel bilgilerini verdiği bulut kaynaklar programı yöneten uluslararası şirketin eline geçmiş oldu. Uzaktan eğitim amacıyla kullanılan yazılımların bir çoğu bulut hizmeti aracılığıyla hizmet veriyor ve veri merkezleri yurt dışında bulunuyor.  Uygulamayı kullanan öğrencilerin çoğu reşit olmadığı için kişisel verilerin işlenebilmesi için 6698 sayılı Kanunun 10. maddesine uygun olarak bilgilendirme yapılması veya ailesinin açık rızasının alınması zorunluluğu bulunuyor. MEB’in kullanılması yönünde resmi talimatı olmadığı için bir öğrencinin kişisel verisinin sızması durumunda yasal sorumluluk, sisteme giren ve dersi veren öğretmenin üzerine kalıyor. Veri merkezleri yurt dışında olan platformların kullanılması durumunda, yurt dışına veri aktarımın söz konusu olacağı bu hususta da Kişisel Verileri Koruma Kanunun 9. Maddesinin göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Zoom CEO’su soruları yanıtladı

Güvenlik açısından pek çok konuda eleştiriye uğrayan Zoom için şirket CEO’su Eric S. CNN canlı yayınına katılarak tüm soruları yanıtladı. Uygulamanın güvenliği konusunda açıklamalar yapan CEO Eric S., kalp şeklindeki bir dünya gezegeni arka planı önünde yaptığı açıklamada Zoom’un tüm güvenlik sorunlarına rağmen “niyetlerinin iyi” olduğunu söyledi. CNN’den Brian Stelter ile yaptığı röportajda Yuan, “Çok hızlı hareket ettik … ve bazı yanlış adımlarımız oldu,” dedi. “Derslerimizi öğrendik ve gizlilik ve güvenliğe odaklanmak için geri adım attık” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89