• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Salgınlar sebebiyle Hac 4 kez ertelendi

Salgınlar sebebiyle Hac 4 kez ertelendi
İslam tarihinde koronavirüs benzeri salgınlar nedeniyle hac vazifesini eda edilemediği zamanlar yaşandı.

Referans Medya/ Merve Savaş 

 

Müslümanların Kudüs’ten sonraki ilk ve son kıblesi olan Mekke’de haccın farz olmasına müteakiben geçen zaman diliminde hac farziyetinin 40 kez ertelendiği ortaya çıktı. Tarih boyunca haccın yapılamamasının hicret ve savaşlar gibi sebepleri olsa da koronavirüs salgını gibi ortaya çıkan bazı veba salgınları sebebiyle de müslümanlar hac vazifesini eda edemediler. 

 

Hac için umut dolu bekleyiş


Milyonlarca kişinin heyecanla beklediği 2020 yılı hac kuraları, 9 Ocak 2020 tarihinde çekildi ve aynı gün saat 21.00'da internetten ilan edildi. Ücretlerin yatırılmasının ardından şimdi sıra hacı kafilelerinin hacca gidiş tarihleri beklenmeye başlayan hacılar haccın iptal edilip edilmeyeceği hahberini bekliyor. 


Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Muhammed Salih bin Taher Banten, hac vazifesini yerine getirecek Müslümanlara “sözleşmeleri yapmadan önce beklemeleri” gerektiğini belirterek, “Dünyanın dört bir yanındaki Müslüman kardeşlerimizden işler netleşene kadar beklemelerini istiyoruz” dedi.


Vebadan dolayı yaşanan hac iptalleri


İslam tarihinde koronavirüsüne benzer olarak faklı veba salgını vakaları sebebiyle müslümanlar hac vazifesini eda edemedi. 
1831- 1858 Yılları arasında çkan salgınlar


Hindistan’da 1831 yılında ortaya çıkan kolera salgını ile hacıların dörtte üçü hayatını kaybetmiş, hac yolculukları ve ziyaretleri haftalarca kısıtlanmıştı.


1837-1840 yılları arasında Mekke’de baş gösteren salgın hastalık ile hac ziyaretleri ertelendi.


Akabinde 1846’da ortaya çıkan Kolera salgını ile de 15 binden fazla insan hayatını kaybetti ve kolera salgını şiddeti 1850 yılına dek sürdü. 


1858 yılında ise yine Mekke’de, Kızıl Deniz kıyılarında karantina altında tutulan Mısırlı hacıların kaçması ile patlak verdiği düşünülen küresel bir kolera salgını ortaya çıktı. Bu tarihler arasında yaşanan 21 yıllık süre boyunca toplamda 7 yıl müslümanlar hac ziyaretinden mahrum kaldı.


Suudi Arabistan’dan açıklama bekleniyor


Suudi Arabistan resmi haber ajansı (SPA) İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, uçuşlar durduruldu. Haccın yapılıp yapılamayacağına ilişkin açıklama ise hala bekleniyor. 


Haccın yapılacağı haberinin gelmesi ile ilk hac kafilesinin 22 Haziran 2020'de, son hac kafilesinin ise 25 Temmuz 2020'de yola çıkması bekleniyor. Kutsal topraklardan dönüşler ise 6 Ağustos-2 Eylül 2020 tarihinde gerçekleşecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89