• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Rusya'nın geleceği Putin'in karton sandıklarında şekilleniyor

Rusya'nın geleceği Putin'in karton sandıklarında şekilleniyor
Rusya'da tüm bağımsız otoritelerin 'sonuçları belli' dediği referandum süreci sona erdi. Rusya'da piknik alanları, otomobiller, parklar, ve sokak aralarında kurulan karton seçim sandıkları ülkenin geleceğini belirliyor.

Referans Medya

Ülke genelinde 1 ya da 2 görevlinin beklediği karton sandıklar, Putin'in 2036 yılına dek iktidarda kalmasını sağlayacak referandum sürecinin en dikkat çeken unsuru oldu. Putin muhaliflerinin “anayasal darbe” dediği değişikliklerin varolan otoriter yönetime meşruiyyet kazandırma aracı olduğu belirtiliyor.

 

Türk ve Müslümanlar halkların hak ve hürriyetlerini ortadan kaldıracak

 

Kırım Haber Ajansı'nda yer alan habere göre yeni anayasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Ruslara “devlet kurucu halk” statüsü verilecek ve Rusya’daki Türk ve Müslüman halkların tüm temel hak ve hürriyetleri ortadan kalkacak. 

Referandum ve sonuçlarını kişisel sosyal medya hesabından yorumlayan Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar, Rus olmayan halkları yoksayan Rusya’daki yeni anayasa değişikliğine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Rusya’da halkoylamalarının sonucunu Kremlin belirlediğine göre 23 Nisan sabahında Rusya Federasyonu artık fiilen ve hatta resmen üniter Rusya Cumhuriyetine evrilecektir.

Üstelik anayasa tasarısında açıkça belli olduğu üzere bu Rus ırkının “devlet kurucu halk olarak” diğer halklardan üstünlüğüne dayanan ırkçı, ayrımcı bir rejime sahip cumhuriyet niteliğine bürünecektir.

Hususen bir kez daha altını çizelim; bu anayasa değişikliği ile Rusya’da “yaşam ve varlığını sürdürme hakkı” yok edilecek olan milyonların büyük çoğunluğu Türk ve Müslüman halklardır.

Putin’in yere batasıca görev sürev süresiyle gündeme kapılmak yerine ırkçı ve ayrımcı, kendilerinden başka milletlerin yaşam hakkını elinden alan yeni Rus anayasasına karşı her türlü tepkinin verilmesi hayati önemdedir.

 

Referanduma katılım yüzde 55'lerde kaldı

 
Toplam 110 milyon seçmeni olan Rusya'da Putin'in iktidarda kalma süresini uzatma amaçlı yapılan referanduma katılım oldukça düşük olduğu belirtildi. Yapılan resmi açıklamada oylamaya katılım yüzde 55 seviyelerinde kaldığı vurgulandı. Salgın nedeniyle oyların açık alanlarda kullandığı seçimler ilginç görüntülerin kaydedilmesine sebep oldu. Hiç bir emniyet tedbiri ve inceleme, ehemmiyet gözetilmeyen seçim döneminde sokaklarda oy kullanılan karton sandıkların Rusya'da Putin yönetiminin otoriter niteliğini artıran formalite etkinlik olarak nitelendiriliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89