• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Rusya'da resmi veriler gerçeği yansıtmıyor

Rusya'da resmi veriler gerçeği yansıtmıyor
Rusya, bir gün içerisinde 7 bin 99 yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının kaydedilmesiyle yeni bir sıçrayışa şahit oldu.

Ülkede iki gün üst üste 100’ün üzerinde can kaybının yaşanmasıyla, önümüzdeki iki haftanın bu oranlarda sürekli bir yükselişe tanık olacağı beklentileri arttı.
106 bin 498 vakanın kaydedildiği Rusya, Kovid-19’dan en çok etkilenen sekizinci ülke konumuna yükseldi. Vaka ve can kayıpları ile beraber bu konudaki korkular da artarken, ölümün vakalara göre oranının yüzde onu aşmıyor olmasına ise olumlu bir husus olarak bakılıyor. Nitekim önceki tahminler, diğer ülkelerde yüzde 20 ila yüzde 30’lara vardığı görüldüğünde bu oranın Rusya’da da yüksek olacağına işaret ediyordu. Diğer yandan, virüsle mücadele merkezi son 24 saat içerisinde bin 333 kişinin daha iyileştiğine, böylece bugüne kadar iyileşen kişi sayısının 11 bin 619’a çıktığını bildirdi.


 
Kremlin: Gerçek sayılar resmi verilerden daha fazla

Diğer yandan, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ilan edilen vaka sayılarının ülkedeki gerçek oranlardan daha az olabileceğini belirtti. Bununla birlikte, ülkedeki toplam vaka sayısının doğrulanması mümkün olmamasına rağmen Moskova’nın teşhis testlerini genişletme çabasını katladığına da değindi. Şimdiye kadar toplamda 3,3 milyon test gerçekleştirdiğini açıklayan Rusya, bu konuda en üst sırada bulunuyor.

Tüketici haklarının korunmasıyla ilgili bir Rus gözlem heyeti, yalnızca 24 saat içerisinde 164 bin testin yapıldığını, aynı zamanda ülkede toplamda 199 bin kişinin virüs şüphesiyle tıbbi gözetim altında olduğunu belirtti. Kremlin sözcüsü, Rusya’nın İtalya’daki senaryodan veya bazı ABD eyaletlerinde yaşandığı gibi insani felaketlere yakalanmaktan kaçınmayı başardığını doğruladı.

Rus yetkililer tarafından atılan hızlı ve erken adımların salgını yavaşlatmaya yardımcı olduğunu söyleyen Peskov, mevcut önlemlerin gevşetilmesinin durumu daha da kötüleştirebileceğini vurguladı. İzolasyon önlemlerinin 11 Mayıs’a kadar uzatıldığını duyuran Devlet Başkanı Vladimir Putin, önümüzdeki iki haftanın ülke için gergin bir dönem olacağını söylemişti.


 
Levada Merkezi tarafından yürütülen bir kamuoyu araştırması, Devlet Başkanı ve yürütme otoritelerinin salgın karşısındaki performansından yakınanların varlığını ortaya çıkardı. Nitekim merkezin yürüttüğü bir ankete katılanların yüzde 48’i Putin’in performansından memnun olmadığını, yüzde 40’ı ise Kremlin’in mevcut imkanlar dahilinde iyi performans gösterdiğini dile getirdi. Anket sonucunda, bölge yöneticilerinin performansından duyulan memnuniyetsizliğin de biraz gerilediği ortaya çıktı. Ancak Rusların hemen hemen yarısı, yetkililerin salgınla mücadelede ve yaşam koşulları kötüleşen milyonlarca Rus’un zarar görmemesini sağlamak konusunda daha iyisini yapabileceğini söyledi.

Diğer yandan, ABD Başkanı Donald Trump’ın koronavirüsle ilgili zirvede Putin’e durumun zorluğundan bahsettiğini bildiren Peskov, Putin’in Trump’a yardım etme sözü verdiğini de sözlerine ekledi. Bir televizyon röportajında konuşan Peskov, Rusya ve Amerika başkanları arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin virüs salgını ABD’de yoğunlaştığı sırada gerçekleştiğini, Trump’ın durumun ciddiyetini gizlemediğini açıkladı. Ardından ise Rusya, New York’a insani yardım gönderdi. Peskov, yurtdışına gönderilen bu yardımların Rusya vatandaşlarına sağlanan yardımlara halel getirmeyecek şekilde yapıldığını açıkladı.


 
Rusya, Mart ayı sonunda, ABD’ye içerisinde kişisel koruma ve tıbbi ekipmanların olduğu iki özel kargo uçağı göndermişti. Washington kargonun yarısının maliyetini öderken, diğer yarısı Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) sponsorluğunda takdim edildi. Moskova’ya teşekkürlerini sunan Trump ise yardımı çok hoş bir jest olarak niteledi.

Resmi verilere göre en az 106 bin 498 kişi virüse yakalanırken bin 73 hasta hayatını kaybetti.

Şarkul Avsat

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89