• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Rusya ve Şam'a bağlı gruplar çatıştı

Rusya ve Şam'a bağlı gruplar çatıştı
Moskova’ya tâbi bir grup ile Şam’ın desteklediği bir grup arasında Suveyda ilinde patlak veren çatışmalar, askeri takviyeleri beraberinde getirdi.

Suveyda’daki dağ ile Dera’daki ova arasında tansiyonun yeniden çıkmasına neden olan çatışmalar, Suveyda’da muhalefetten bir grubun takibi sırasında, can kaybı ve yaralanmalar meydana geldi.

Özgür Suriye Ordusu Güney Cephesi'nden bir kaynağın bildirdiğine göre, Suriye Ordusu’na bağlı ve Suveyda’da bulunan Milli Savunma Kuvvetleri'nin Rusya destekli 5. Kolordu’ya tâbi 8. Tugay ile arasında Suveyda ve Dera illeri arasındaki sınırda yer alan el-Kurayya’da gerçekleşen çatışmalarda bir dizi unsurunun öldürülmesinin ardından askeri takviye yapıldı.

DPA’ya konuşan söz konusu kaynak, Milli Savunma Kuvvetleri’nin hükümet güçlerinden aldığı komut ile 8. Tugay’ın Busra eş-Şam şehri ile Kurayya semti arasında bulunan mevkilerine saldırı başlattığını ifade etti. Saldırıya karşılık veren kolordunun ise Milli Savunma’nın Kurayya’daki, Berd ve Mceymar köylerindeki noktalarını bombaladığını söyleyen kaynak, Milli Savunma unsurları tarafından kullanılan bir aracın RPG tipi mühimmat ile imha edildiğini, ölü ve yaralıların kaydedildiğini aktardı.

Suveyda’nın Dera’ya sınır köylerinde ciddi gerilimler kaydediliyor. Sakinleri ise savaş sahasının genişleyeceğinden korkuyor.

Suveyda’daki yerel kaynaklar, Suriye hükümetine muhalif Rical'ul Kerame Hareketi’nin 8. Tugay unsurlarının ilerleyeceği beklentisiyle yüzlerce savaşçısını Kurayya’ya gönderdiğini bildirdi. Aynı zamanda, “Savaşa girmeyen Rical'ul Kerame Hareketi, savaşın seyrini ve gelişmeleri yakından izledi. Milli Savunma’nın savaştığı kesimler haricinde bir yere konuşlandılar” ifadelerine başvurdu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Rusya destekli 5. Kolordu unsurlarının çatışmalarda Suveyda’nın güneybatı kırsalındaki Mceymar köyüne fırlattığı bir füze, Suveyda’daki yerel grupların 6 üyesinin ölümüne, 7 kişinin ise yaralanmasına neden oldu. Diğer yandan, 5. Kolordu militanları ile Suveyda halkından yerel gruplar arasında Kurayya çevresinde ve Suveyda’nın batı kırsalında Dera ile idari sınırlardaki bir köyde yaşanan çatışmalar sürdü. 5. Kolordu saflarında ölü ve yaralıların olduğuna dair doğrulanmış veriler mevcut. Sabahın (dün) erken saatlerinde başlayan çatışmalara, karşılıklı bombalı saldırılar ve hedef almalar eşlik etti. Bölgedeki hareketlilik tamamen felç oldu.”

Bölgede birkaç ay önce de benzer gerilimler yaşandı. Geçtiğimiz Nisan ayında, Güney Suriye’de ‘dağ ile ova’ çatışmaları yaşanmış; Suveyda ve Dera’da bulunan bölgeler arasındaki vaziyet, Mart ayı sonundan bu yana kötüleşmişti.

Diğer yandan, SOHR’un bildirdiğine göre, Dera'nın doğu kırsalındaki Busra el-Harir'den silahlı kişiler, Suveyda halkından rejim güçlerine katılanları taşıyan bir otobüsü kaçırarak bu kişileri bilinmeyen bir yere götürdü. Kaçırılanlar, operasyonun kasaba sakinlerinden birinin Suveyda’daki silahlılar tarafından kaçırılmasına tepki niteliğinde olduğunu bildirdi. Böylece iki taraf da alarm durumuna geçti, tansiyonun yükseleceğine, uzun soluklu bir savaşın patlak vereceğine dair halk korkuları baş gösterdi. Bölgenin ileri gelenleri ise durumu sakinleştirme ve kontrol altına alma çabalarına girdi.

SOHR tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Suriye Çölü’nde sivillere yönelik yeni bir katliam yaşandı. Hama Çölündeki San’ın güneydoğusunda yer alan el-Faside bölgesinde konuşlu İran yanlısı milislerden bazıları, koyun otlattıkları sırada sivillere makineli tüfek ile ateş açtı. 9 can kaybı, 7 yaralı kaydedildi; bazılarının durumu ise ciddi. Suriye Çölü’nde de rejim yanlısı milislerin çoban sivillere yönelik benzer katliamları gerçekleştirildi. Genellikle, DEAŞ söz konusu katliamları düzenlemekle itham edildi.”

SOHR, Haziran ortalarındaki açıklamalarında, silahlı adamların rejim güçlerinin ve sadık militanların Rakka doğusundaki nüfuz alanlarında yer alan Ganim el-Ali bölgesinde 4 çobanı öldürdüğünü, koyunları çalıp tarım ürünlerini ateşe verdiğini bildirmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89