• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9437
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Putin, Paşinyan ve Aliyev'den 4 saatlik Karabağ zirvesi

Putin, Paşinyan ve Aliyev'den 4 saatlik Karabağ zirvesi
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın, Putin'in ev sahipliğinde bir araya geldi.

Referans Medya

Putin tarafından tertiplenen zirve Kremlin Sarayı’nda gerçekleşti. Kremlin'de bir araya gelen 3 ülke lideri 4 saate yakın görüştü. Görüşme sonrasında üç lider gazetecilere toplantı içeriğine dönük açıklama yaptı. Ortak açıklama sonrasıPutin, Aliyev ve Paşinyan özel görüşme gerçekleştirdi.

Putin: Taraflar anlaşmaya uydu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dağlık Karabağ ile ilgili 10 Kasım’da yapılan anlaşma hükümlerine genel olarak uyulduğunu söyledi: Rusya Devlet Başkanı ve Azerbaycan, Ermenistan liderlerinin açıklamalarında şu hususlar öne çıktı:

''Bugün önemli ve yararlı bir görüşme gerçekleştirildi. ''Bölgede geçici olarak görev yapan Rus askeri birlikleri görevlerini yerine getirdi. Bölgede ekonomik bağlantıların inşa edilmesi ve altyapı ile ilgili projelerin geliştirilmesi konusundaki adımlara ilişkin ortak bildiri imzaladık. Bu amaçla, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan başbakan yardımcılarının başkanlığında çalışma grubu oluşturulacak. Bu bağlamda, kısa zamanda uzmanlardan grupların ve bölgede altyapının ve ekonominin geliştirilmesiyle ilgili planın oluşturulacak. Yapılan anlaşmaların hem Azerbaycan hem de Ermenistan halkları, genel olarak Dağlık Karabağ bölgesi ve Rusya’nın çıkarları için yararlı olacak''

Aliyev: Anlaşmadaki çoğu madde tamamlandı

Ateşkesten bu yana 2 ay geçti ve bugün 10 Kasım tarihli anlaşmanın tarafları olan ülkelerin liderleri olarak bir araya geldik. Bugün imzalanan bildiri krizin çözümüne yönelik inancımızı ortaya koyuyor çünkü ateşkes anlaşmasının bir maddesi de ulaşım bağlantılarındaki engellerin kaldırılmasına yönelikti. Bu konu bölgenin kalkınmasını hızlandırabilecek, güvenliğini güçlendirebilecektir. Ulaşım bağlantılarının açılmasının Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya halklarının ve komşu ülkelerin çıkarlarınadır. Komşu ülkelerin de ulaşım bağlantılarının oluşturulmasına yönelik sürece katılacaklarına eminiz. hızlı ve etkin sonuç verecek alanlar bulmaya yönelik adımlar atmaya devam edilmelidir.

Anlaşmadaki çoğu madde tamamlandı. Rus barış gücü görevini etkin şekilde yerine getiriyor. 2 ay boyunca, küçük olayların yaşandığı durumlar haricinde, endişe yaratacak bir durum yaşanmadı. Bu da Dağlık Karabağ çatışmalarının geride kaldığına yönelik inancı yükseltiyor. Geleceği düşünmemiz gerekiyor. Komşular olarak birlikte nasıl yaşamamız gerektiğini, ulaşım bağlantılarındaki engellerin kaldırılması, bölgesel istikrarı ve güvenliği artırmaya yönelik gayretleri nasıl artırabileceğimizi düşünmemiz lazım."

Paşinyan: Güvenlik garantisi sağladı

''Ermenistan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu ile bu konuları müzakereye devam edecek. Bugünkü görüşmede savaş esirlerinin değişimi konusu çözülmedi. Dağlık Karabağ’daki ateşkes anlaşmasının 8. maddesinin tam olarak uygulanmıyor. Bu bildiriyle vardığımız anlaşma bölgemizin ekonomik tarzını ve görünüşünü değiştirecek. Bugün imzalanan bildiri Karabağ’da daha çok güvenlik garantisi sağlayacaktır. Elbette yapıcı bir şekilde çalışmaya hazırız. Maalesef bütün sorunların çözümü tek bir görüşmeyle mümkün değildir. Çalışmaya devam edeceğiz."

Nahçıvan köprü olacak

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ayrıca Karabağ’daki ulaşım bağlantılarının açılmasının bölge için büyük önem taşıdığına vurgu yaptı “Azerbaycan olarak Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti üzerinden Türk pazarına erişebileceğiz. Aynı zamanda Türkiye-Rusya arasındaki demir yolu bağlantısı da sağlanacak. Azerbaycan, 30 yıl aradan sonra Ermenistan üzerinden ulaşım yoluyla Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile bağlantı kuracak. Ermenistan’ın da Azerbaycan topraklarından Rusya ve İran’a demir yolu üzerinden erişime sahip olabileceğini ifade etti. Aliyev, “Azerbaycan olarak Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti üzerinden Türk pazarına erişebileceğiz. Aynı zamanda Türkiye-Rusya arasındaki demir yolu bağlantısı da sağlanacak.” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89