• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Ölüden virüs bulaşmaz

Ölüden virüs bulaşmaz
Uzmanlar, ‘Virüsün cansız duruma düşen bir vücudun içinde kalacağını ve yayılmasının tamamen duracağını' söylüyor.

Ölüden virüs bulaşmaz

Dubai, Amity Üniversitesi Adli Bilimler Bölümü’nde doçent ve program lideri olan Dr. Nrashant Singh, yaptığı açıklamada ‘’Bir birey Covid-19’dan öldüğünde, virüs; tüm fizyolojik süreçlerle beraber cansız vücudun içinde kalır ve yayılması tamamen durur. Bununla birlikte, hastanın vücudu, elleri ve kıyafetleri gibi virüsün olabileceği yerler; virüs birkaç saat boyunca cansız yüzeylerde aktif kalmaya devam edeceğinden, bir enfeksiyon kaynağı olabilir’’ dedi. 

Doktor Singh, kontrollü koşullar altında, kişinin en kısa sürede gömülmesini veya yakılmasını tavsiye ediyor ve şunları söylüyor:

‘’Bu işlemlerde gecikme olması durumunda, vücudun izole edilmesi ve eksi 10 santigrat derece veya daha düşük sıcaklıkta saklanması gerekir. Daha önceki virüslerin davranışından yola çıkarak, aşırı soğuk veya sıcaklığın virüsü öldürmese bile en azından tabiatını değiştireceğini ve devre dışı bırakacağını biliyoruz.’’

Doktor Singh, bedenin açık bırakılmaması gerektiğine özellikle dikkat çekiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

‘’Ölüm sonrasında vücutta bozulma ve ayrışma başlar. Ayrışma başladığında, içerideki virüs yayılmaz ama tehlikeli olabilir. Bu yüzden sınırlı sayıda insanın cansız bedene erişimde çok dikkatli olmalarını öneriyoruz.’’

Koruyucu ve topluluk tıbbı profesörü ve Jaipur – Hindistan eski UNICEF temsilcisi Doktor Shyam Chaturvedi, COVID-19 mağdurlarının cenaze törenlerine seyrek katılımın olmasının üç ana sebebini şöyle anlatıyor:

‘’En önemlisi, sosyal uzaklık ilkelerine aykırı bu tür toplanmaların ne kadar riskli olduğu noktasıdır. Ayrıca, mağdurun bazı akrabalarının da kuluçka döneminde olmaları ve yüksek bulaştırma riskleri taşıması olasılığı vardır. Üçüncüsü, ölüler enfeksiyonu aktif olarak bulaştıramaz, ancak kurbanın vücudu diğer herhangi bir yüzey gibidir. Virüs yüzeylerde saatlerce aktif kalır ve kurbanın eline, giysisine, yüzüne vb düşmüş olabilecek damlacıklar hastalığı iletmek için sıcak nokta görevini görür.”

ÇİN YAKIYOR

Her iki yöntem de kontrollü koşullar altında öneriliyor.

Doktor Singh, ‘’Gömme işleminde, hızlandırılmış ayrışma için bazı kimyasallar eklenir, yakılma işleminde ise yüksek sıcaklıklar da virüsün kontrol altına alınmasına yardımcı olur” diyor.

Doktor Chaturvedi de, tüm COVID-19 kurbanları için kremasyonların yapıldığı Çin örneğini gösteriyor ve ‘’Kitlesel ölü yakma işlemlerinin yapıldığı Çin’i taklit edebiliriz’’ diyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89