• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Myanmar'da Müslümanlar yakılmasın diye mezarlıkta gönüllü nöbet tutuyorlar

Myanmar'da Müslümanlar yakılmasın diye mezarlıkta gönüllü nöbet tutuyorlar
Myanmar'da son birkaç sene içerisinde Arakan Müslümanlarına yapılan soykırım ve zulüm sebebiyle yaklaşık 1 milyon kişi komşu ülke Bangladeş'e sığındı.

Myanmar'da son birkaç sene içerisinde Arakan Müslümanlarına yapılan soykırım ve zulüm sebebiyle yaklaşık 1 milyon kişi komşu ülke Bangladeş'e sığındı.

Ülkede Müslümanlara yönelik ayrımcılık ve uygulanan şiddet Birleşmiş Milletler raporlarına da girmiş durumda. Ancak bu durum koronavirüs salgını sonrası yeni bir boyut kazanmış durumda.

Çünkü ülkede Covid-19 sebebiyle hayatını kaybeden Müslümanların naaşları, toplu ölüm ve salgının yayılma riski nedeniyle Budist inançlarına göre yakılıp defnediliyor. Bu uygulamadan hiç de hoşnut olmayan Müslümanların bu durumu değiştirecek gücü de bulunmuyor.

Ancak Sithu Aung ve arkadaşları Müslümanların naaşlarının İslami usullerle defnedilebilmesi için tüm işlerini bırakarak Müslüman mezarlığında 24 saat nöbet tutuyor ve cenaze işleriyle ilgileniyor.

Yangon, Arakan eyaletinin güneyinde bulunan 350 bin nüfuslu ve ticaretin yoğun olarak yapıldığı hareketli bir liman şehri. Buradaki nüfusun yüzde 7'sini Müslüman azınlıklar oluşturuyor.

Covid-19'dan ölen Müslümanların İslami usüllere göre defnedilebilmesi için gönüllü olduk. Merhumların yakınları bu durumdan memnun.

Sithu Aung

Myanmar'da mezar görevlisi olarak çalışan gönüllü

Ancak Covid-19 salgınının hızla yayılması sonrası 53 milyon nüfuslu ülkede 100 binden fazla vaka görüldü ve 2000'i aşkın kişi pandemi nedeniyle hayatını kaybetti. Çoğunluğu Budist inancına sahip ülke, dünyanın en kötü sağlık sistemlerinden birine sahip.

 

Müslüman azınlığın yoğun olduğu Yangon'da Covid-19 ölümlerinin artması sonrası İslam dinine mensup birçok kişi, vefatları sonrası Budist geleneklerine göre yakılarak defnedildi. Bu duruma içleri elvermeyen 23 yaşındaki esnaf Sithu Aung ve arkadaşlarını işlerini güçlerini bırakarak gönüllü oldu, ve şu anda salgın sebebiyle ölen Müslümanların İslami usüllere göre defnedilmesi için yoğun çaba harcıyor.

AFP Myanmar'ın Yangon şehrinde Covid-19 sebebiyle ölen Müslümanları İslami usüllere göre gömen gönüllüler.AFP

Sithu, tamamen plastik üniforması içerisinde hastane morgundan Müslümanlara ait naaşları teslim alıp yıkayarak defnediyor. Bu iş için İslami dernekler kendilerine 3 ambulans aracı temin etmiş. İki araç da gönüllülere yiyecek ve içecek temin ediyor. Sithu ve diğer 14 gönüllü vardiyalı olarak çalışarak, en azından Müslümanları İslami usüllerle gömüp yakınlarının ziyaret edip dua edebilecekleri mermer taşlı kabirler hazırlıyor.

Tüm gün boyunca platik eldiven, koruyucu gözlük ve üniformayla çalışmak zorunda olan gönüllüler bu durumdan pek de şikayetçi değil.

 

Euronews

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89