• BIST 9792.56
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Myanmar ordusu ''seçime hile karıştırıldığı'' gerekçesiyle yönetime el koydu

Myanmar ordusu ''seçime hile karıştırıldığı'' gerekçesiyle yönetime el koydu
Müslümanlara yönelik sistematik soykırım uygulayan ve bir milyon 700 binden fazla Müslüman'ın ülkeden süren Myanmar ordusu darbe yaptı.

Referans Medya

Siyasi aktörlerin gözaltına alındığı ülkede 1 yıllık olağanüstü hal ilan edildi. Hükümet Başdanışmanı sıfatı ile ülke yönetimine liderlik eden Aung San Suu Çii'n ve Devlet Başkanı Win Myint gözaltına alındı. Myanmar ordusu darbe gerekçesi olarak, ''üst düzey siyasetçilerin seçime hile karıştırdığı'' iddiasını öne sürdü. 

Parlamento açılış günü

Myanmar'da darbe günü başkent Nepido'da Myanmar parlamentosu açılış hazırlıkları yapılıyordu. Daha önce yapılan ''Ordu darbeye yapacak'' iddialarına binaen Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric resmi bir açıklama yaparak, 'Myanmar'daki 'son gelişmeleri büyük endişeyle takip ediyoruz. Ülkede tüm tarafları provokasyonun her türlüsünden kaçınmaya, 8 Kasım genel seçim sonuçlarına saygı duymaya ve demokratik normlara bağlı kalmaya çağırıyoruz' demişti.

Genelkurmay başkanı tehdit etti

Myanmar Genelkurmay Başkanı Hlaing, 27 Ocak'ta kanunların düzgün şekilde uygulanmaması halinde Anayasa'nın feshedilebileceğini söyledi. Myanmar ordusu 30 Ocak'ta bu sözlere açıklık getiren yeni bir beyan daha yayınladı ve Hlaing'in 'Anayasa'nın feshedilebileceğine' dair açıklamalarının 'darbe' tehdidi olarak görülmemesi gerektiğini belirtti.

Sancılı seçim

Myanmar, 2008'de ordu tarafından hazırlanan Anayasa ile yönetiliyor. Meclis ve kabinenin üçte biri ordu tarafından doğrudan atanan isimlerden oluşuyor.

En son 8 Kasım 2020 tarihinde yapılan seçimlerde ordunun desteklediği Birlik İçin Dayanışma ve Kalkınma Partisi ikinci parti olmuş iktidardaki Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) sandıktan birinci parti olarak çıkmıştı. Bu sonuçlara rağmen Devlet Konseyi Başkanı Ang San Suu Çii liderliğindeki NLD, 'oyların yeniden sayılmasını' istemişti.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89