• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Müslümanların cesetlerini yakamazsınız

Müslümanların cesetlerini yakamazsınız
Güney Asya ülkelerinden Sri Lanka, virüs nedeniyle hayatını kaybeden Müslümanların cesetlerini yakıyor. İhvanı Müslimin Hareketi yayınladığı bildiri ile bunun bir suç olduğunu belirtti ve 'Müslümanların cesetlerini yakamazsınız' dedi.

 

Müslümanların cesetlerini yakamazsınız

Haber: Referans Medya

Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Yönetimi, 20 Mart’ta aldığı sokağa çıkma yasağı kararının ardından 27 Mart tarihinde ise yeni tip Koronavirüs (Covid – 19) nedeniyle ölenlerin cesetlerinin yakılacağı duyurusunda bulundu. Toplam vaka sayısının 151’e yükseldiği Sri Lanka’da 4 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Ölenlerden 2 kişinin Müslüman olduğu açıklanan Sri Lanka’da hükümeti’nin aldığı karar doğrultusunda tüm cesetler yakıldı. Nüfusunun yüzde 10’undan fazlası Müslümanlardan oluşan Sri Lanka’da yaşanan olaya Seylan (Sri Lanka) Ulema Cemiyeti tepki gösterdi. Cemaat bildirisinde ‘din ayırt etmeden ölülerin yakılması yanlıştır. İslam dini ölülerin gömülmesini emrediyor ve ölü yakmayı doğru bulmuyor’ ifadeleri kullanıldı.

Müslüman cesetlerini yakmak suçtur

Mısır merkezli İhvan-ı Müslimin Hareketi, Sri Lanka’da Müslümanların naaşlarının yakılmasına tepki gösterdi. Müslüman Kardeşler bildirisinde: ‘Dini protokol ve insani değerlere saygı duymayan bu davranışı reddediyor. Hiçbir tıbbi veya bilimsel gerekçesi olmayan bu prosedürü Sri Lanka hükümetinin derhal durdurmasını talep ediyoruz’ denildi.Bildiride ayrıca ‘Uluslararası sözleşmelerin uygulanması, vatandaşların dini haklarını garanti eder; bunlar arasında bir Müslüman için İslam hukukunda belirtildiği gibi gömülme hakkı da bulunmaktadır. Sri Lanka Anayasası inanç özgürlüğünü esas almaktadır.Şu anda olan şey yasal olarak gerekçesi olmayan bir suçun seviyesini arttırıyor ve bu sebepten dolayı bu işi daha ileriye taşımamaları hususunda Sri Lanka yetkililerini caydırma amacıyla derhal müdahale etmeleri için Birleşmiş Milletlere çağrıda bulunuyoruz’ denildi.

Şer-i ölçüler güvenlik şartlarıyla örtüşüyor

İhvan-Müslimin Sözcüsü Dr. Talat Fehmi imzasıyla yayınlanan protesto metninde, ‘İslami şeriat kanunlarına göre gömülmenin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından düzenlenmiş sağlık ve güvenlik şartlarıyla örtüştüğünü teyit ediyoruz. Bunda bir zarar olmadığı için korona epidemisine maruz kalan dünyadaki diğer ülkeler de İslami kurallar gereğince bedenlerin gömülmesine müsaade etmiştir. Allah hepimizi korusun’ ibareleri yer aldı.Öte yandan Uluslararası Af Örgütü de uygulamaya tepki göstererek, “Sri Lanka yönetimi, ülkedeki dini azınlık mensuplarının yaşamını yitiren yakınlarına son vazifelerini kendi inançlarına göre ifa etme hakkına saygı duymalıdır’ uyarısında bulundu. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2019 Referans Medya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0543 861 19 89