Referans Medya

Yeni Dünya Düzeni Çöktü

Ünlü Fransız Filozof Edgar Morin, Fransız L’Obs Dergisi ile virüs ve etkileri üzerine yaptığı söyleşisi

22 Mart 2020 Pazar 20:07

Yeni Dünya Düzeni Çöktü

Ünlü Fransız Filozof Edgar Morin, Fransız L’Obs Dergisi ile  virüs ve etkileri üzerine yaptığı söyleşi de, “Koronavirüs bize, tüm insanlığın politik, toplumsal ve siyasi olarak bir New Deal (Yeni düzen) için, neoliberal doktrini terk ederek yeni bir yol araması gerektiğini söylüyor” dedi

Yeni Dünya Düzeni çöktü


Fransız filozof Edgar Morin, küresel salgının Batı menşeili ‘Yeni Dünya Düzeni’ni tasfiye etti. Küreselleşme menfaat merkezli bir bağımlılık sistemiydi ve onun kurduğu dayanışmadan mahrum sistem son virüs kriziyle iflas etti’ dedi. Ünlü Filozof / Sosyolog Edgar Morin’in Pandemi ile birlikte ortaya çıkan sonuçlara yönelik değerlendirmelerinde vurgu yapılan konu başlıkları şunlar oldu:


Yeni bir düzen arayışı kaçınılmaz


 “Küreselleşme tabi ki tekno-ekonomik bir birleşme üretti ama insanlar arasındaki anlayış kavramında bir ilerleme sağlamadı. Bu sürecin başından (1990) bu yana savaşlar, ekonomik krizler yaşandı. “Ekoloji, nükleer silahlar, işlemeyen ekonomiler gibi küresel tehlikeler, insanlar için kaderci bir toplumu yarattı. Ama farkındalık yaratmadı.


İçe kapandılar


“Bu virüs bugün, bu kaderci toplumda ani ve trajik bir aydınlanma sağladı. Sonunda farkına varacak mıyız? Pandemiyle mücadelede uluslararası dayanışma ve ortak kuruluşların yoksunluğunda, bencil milletlerin kendi içlerine kapandığına tanık oluyoruz.” İnşa edilecek yeni yol, yıllarca gereksiz yere Avrupa’da kesintilere maruz kalan hastaneler gibi kamu hizmetlerini korumalı ve güçlendirmeli. Beraberinde temel özerklikleri koruyan küreselleşmeyen alanlar yaratarak, küreselleşmenin de etkilerini düzeltmeli.”


Sağlık krizinden çok öte 


 Alman işgali sırasında, Almanlara rağmen Fransız halkının açlık çekmeyeceği kadar çeşitli tarımımız vardı. Bugün ise tarımda çeşitliliğe ihtiyaç duyuyoruz. Bir de sağlık konusunda özerklik. Bugün ilaçların çoğu Hindistan’da ve Çin’de üretiliyor, ilaç sıkıntısı riski yaşıyoruz. Bir millet için hayati önemde olan şeylerin yeniden konumlandırılmaları gerekiyor. Yaşanan felaket sağlık boyutundan çok öte genel bir krize dönüşmüş durumda.


Bilgi akışı her şeyi değiştirdi


Fransız Filozof 1900’lerin başında ortaya çıkan İspanyol Gribi’nin İspanyol askerler tarafından dahi bilinmediğini ancak bugün varolan bilgi akışının her şeyi değiştirdiğini söylüyor. Edgar Morin, Çin bile virüs alarmı veren Doktoru cezalandırmakla salgınla ilgili bilgi akışını bozamadı. Sosyal medya bu noktada iyi bir takip aracı oldu ancak bu daha üst düzey bir işbirliğini doğurmadı. Sadece araştırmacılar ve doktorlardan oluşan spontan bir uluslararası işbirliği oluşturdu. Dünya Sağlık Örgütü ve BM gibi kurumların direnç araçları ulaştırmakta ne kadar yetersiz olduğu da ortaya çıktı’ dedi. 


Roller Değişti


Fransız Filozof Morin, ‘işgal dönemlerinde mahpusluk, tutukluluk gettolar vardı. Ama bugün yaşananların en büyük farkı bu tecrid eskiden düşman tarafından dayatılırdı şimdi ise düşmana karşı, yani virüse karşı bizim tarafımızdan dayatılıyor.
 “İşgal altındayken, mahpusluk, tutukluluk, gettolar vardı... Ama bugün yaşanan en büyük farklılık, bu tecrit uygulamaları düşman tarafından dayatılıyordu, şimdi ise düşmana karşı yani virüse karşı dayatılıyor. Geleneksel dayanışma yapılarının yozlaştığı bir toplumda yaşıyoruz. En büyük sorunlardan biri, komşular arası, çalışanlar arası, vatandaşlar arası dayanışmanın yeniden inşa edilmesi’ ifadelerini kullandı.  


Mesajı almak zorundayız


Fransız düşünür, Uygulanan kısıtlamalarla, dayanışma da güçlenecek, Tüketim imkanlarımız da etkilenecek, bu durumu tüketim anlayışımızı de yeniden düşünmek için kullanmalıyız. Yani bir başka deyişle tüketim bağımlılığı, ‘uyuşturucu bağımlısı gibi tüketmek’, gerçekten ihtiyacımız olmayan ürünleri sarhoş olmuşçasına tüketmek, ve kalitesine göre miktar belirlemek. Ama insan kaderine ilişkin ortak bir bilince ihtiyaç duyulduğu anlaşılmazsa, dayanışmada ilerleme sağlanmazsa, siyasi düşünce tarzı değişmezse, insanlık krizi daha da kötüleşecek. Virüsün verdiği mesajlar açık. Bu mesajları duymak istemememiz talihsizlik olur’ diye konuştu.

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER